Friss hírek

2010.11.03. 15:55

Kép és önkép a Nemzeti Galériában

<p>Megdicsőülő és elbukó történelmi alakok, eredetmondák, a nép egyszerű fiai, tájak, várak és mítoszok jelennek meg a Magyar Nemzeti Galéria új, november 5-én nyíló tárlatán. A kiállítás a Kép és önkép címet kapta, és mások mellett Csontváry Kosztka Tivadar, Hollósy Simon, Markó Károly, Ligeti Antal, Munkácsy Mihály és Székely Bertalan képeit vonultatja fel- mondta a Független Hírügynökségnek Róka Enikő, a január elejéig látogatható tárlat egyik kurátora.</p>

A Magyar Nemzeti Galéria november 5-én nyíló kiállítása nemzet és művészet eszmei összekapcsolódásának legjellemzőbb képi emlékeit és azok kialakulását mutatja be a 18. század végétől az első világháborúig. Ez a "hosszúnak" nevezett évszázad a polgári nemzet kialakulásának korszaka: a nemzetépítésé és a nemzeti keretek közötti önmeghatározásé.

Noha alkotóink az európai akadémiákon megismert festői sémákat követték, a magyar történelemből vett példák, a nemzeti dicsőség és áldozat képei vagy a tájfestészetben gyakran ábrázolt történelmi emlékek mind a nemzeti múltat idézték- mondta Róka Enikő. Ahogyan Európa több népénél, úgy Magyarországon is a nemzeti művészet megteremtésének igénye a nemzeti önállóságért való küzdelem kulturális vetületében is értelmezhető. Ekkor jött létre az a vizuális motívumkészlet, mely magában foglalja a nemzeti hősök, népies figurák, emblematikus hazai vidékek és szokások ábrázolási mintáit. A kiállítás tematikus nézőpontból, történeti megközelítéssel, hat nagyobb egységbe illesztve értelmezi a 19. század hazai művészetét.

A 2011. január 3-ig látható tárlatán mások mellett Csontváry Kosztka Tivadar, Hollósy Simon, Markó Károly, Ligeti Antal, Munkácsy Mihály és Székely Bertalan képeit lehet megnézni.

További részletek a Magyar Nemzeti Galéria honlapján, a www.mng.hu oldalon olvashatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!