Friss hírek

2010.11.26. 05:10

Kamarazenei fesztivál a Chopin-, Mahler- és Dohnányi-évfordulók alkalmából

<p>A Romantika a 19. és 20. században címmel kamarazenei fesztivált tartanak november 26-án és 27-én valamint december 17-én és 18-án a Magyar Tudományos Akadémia Roosevelt téri Dísztermében. A programokat a Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda és az Akadémiai Klub Egyesület szervezi az idei Chopin-, Mahler- és Dohnányi-évfordulók alkalmából - tájékoztatták a Független Hírügynökséget a szervezők. Fellép mások mellett Steven Isserlis, Christoph Richter, Perényi Miklós, Simon Izabella, Németh Judit, Konrád György és Bátori Éva.</p>

Az idei év a klasszikus zenei élet számára több jubileumot is jelent: 2010-ben ünnepeljük a romantika korának egyik legnagyobb hatású zeneszerzője, Frédéric Chopin születésének 200. évfordulóját, a zeneszerző és karmester Gustav Mahler 150 évvel ezelőtt született és 40 éve hunyt el a neves zeneszerző, karmester, zongoraművész, pedagógus, Dohnányi Ernő. Ebből az alkalomból rendezik meg a kamarazenei fesztivált, melynek szerkesztője és művészeti vezetője Várjon Dénes zongoraművész, a fellépők között pedig olyan világhírű művészeket szerepelnek mint Steven Isserlis, Christoph Richter, Perényi Miklós, Simon Izabella, Németh Judit, Konrád György és Bátori Éva.

November 26-án és 27-én és december 17-én 19.30-tól válogatás csendül fel Mahler, Berg, Strauss és Dohnányi műveiből, de Gustav Mahler felesége, Alma Mahler nagyon ritkán előadott néhány darabja is hallható lesz majd, valamint Alma Mahler zeneszerzés tanára, a nagyszerű osztrák komponista, Zemlinsky klarinétra, csellóra és zongorára írt triója is, és ezen az esten szólal meg Chopin f-moll zongoraversenye is, a szerző által átírt zongoraötös verzióban.

A december 18-i zárókoncert a nagy lengyel zeneszerző, Chopin művei köré szerveződik. Ekkor ritkán játszott dalai lesznek hallhatóak, melyek komponálása a szerző számára is izgalmas zenei kirándulások voltak. Szintén ezen az estén csendül majd fel a g-moll zongora-trió, mely egyike azoknak a ritka műveknek, melyeket Chopin kamarazenére írt. A fellépő művészek között Várjon Dénes mellett Perényi Miklós, Rados Ferenc, Simon Izabella, Bátori Éva, Muriel Cantoreggi is fellépnek.

További információ: www.erkel-mahler.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!