Friss hírek

2010.11.26. 17:30

Jóváhagyta a német Felsőház a nukleáris fűtőanyagra kivetendő adót

<p>A német parlament Felsőháza, a Bundesrat pénteken elfogadta azt a törvényt, amely 2011. január elsejétől elrendeli az adó kivetését a nukleáris fűtőanyagokra. Az atomerőművek számára 2016 decemberéig kötelező adóból a német kormány összesen 2,3 milliárd eurós bevételt remél.</p>

Cserében a Németország 17 atomerőművét működtető cégek, az E.ON (EOAN.XE), az RWE (RWE.XE), az EnBW Energie Baden-Württemberg (EBK.XE) valamint a Vattenfall Europe a tervezettnél évekkel tovább üzemeltetheti atomerőműveit. Az 1980 előtt épült hét reaktor a jelenlegi 2022-es határidőnél nyolc évvel tovább működhet, míg a tíz újabb atomerőmű 14 éves üzemelési többletidőt kap.

Idén augusztusban több, nagy német vállalat vezetője nyílt levélben tiltakozott az új adó ellen. A vállalatvezetők szerint Németország gazdasági növekedésének harmada, az ország exportjának pedig 90 százaléka a biztonságos, tiszta és mindenekelőtt megfizethető villamos energiától függ.

A levél aláírói szerint a nukleáris fűtőanyagra kivetendő adó a jövőben fontos befektetéseket blokkolhat a megújulók enegiaforrások területén is. A vállalatvezetők emellett kiálltak a nukleáris erőművek üzemidejének hosszabbítása mellett is, mondván, az atomerőművek idejekorán való leállítása eurómilliárdos tőkét semmisíthet meg, veszélyeztetve a környezetet, a gazdaságot és az ország lakosait.

A Spiegel című német magazin egy korábbi írása szerint az ország négy legnagyobb szolgáltatója, amelyek az áramellátás 70 százalékát biztosítják, akár erőműveik leállítását is fontolóra veheti az új adó bevezetése esetén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!