Friss hírek

2010.11.22. 15:50

Holnaptól látható a Munkácsy-trilógia a Nemzeti Galériában

<p>Első alkalommal lehet megnézni Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját Budapesten: keddtől április 30-ig látható a tárlat a Magyar Nemzeti Galériában - mondta el a Független Hírügynökségnek Bakó Zsuzsanna, az intézmény főosztályvezetője hétfőn, az ünnepélyes megnyitó után. Hozzátette, hogy a művek a debreceni Déry Múzeum felújítása miatt érkeztek a fővárosba Pécsről, ahol tavasztól nézhették meg az érdeklődők az alkotásokat.</p>

Munkácsy Mihály maga sem látta a három képet együtt, és Budapesten is most először állítják ki a Krisztus-trilógiát- mondta Bakó Zsuzsanna. Az időszaki kiállítást keddtől lehet megnézni a Magyar Nemzeti Galériában számos vázlattal, fényképpel együtt, várhatóan április végéig maradnak a fővárosban az alkotások. Munkácsy három legjelentősebb bibliai témájú festménye a debreceni Déri Múzeum felújítása miatt került a fővárosba. A budapesti intézmény fogadta be ugyanis a képeket a munkálatok idejére. Az alkotások Pécsről érkeztek, az utóbbi hónapokban Európa Kulturális Fővárosában voltak kiállítva.

A Krisztus Pilátus előtt a trilógia első darabja, 1881-ben készült: azt a konfliktust ábrázolja, ami Krisztus és Pilátus, valamint Krisztus és a felbőszült tömeg között van. 1884-ben készült a Golgota, amely azt a pillanatot örökíti meg, amikor Krisztus meghal. Mindkét kép hatalmas sikert aratott, idehaza is kiállították őket, és alig néhány hónap alatt több százezren voltak rá kíváncsiak, de elvitték a képeket Angliába is. Az Ecce Homo 1894-95-ben készült, ez Munkácsy utolsó képe, már nagyon beteg volt, amikor festette. A művészettörténészek szerint saját magát festette meg a szenvedő Krisztusban. Ezt a képet 1896-ban a Millenniumi ünnepségen mutatták be, több százezren látták ezt is.

Nem csak a trilógiát állították ki most a Galériában, hanem vázlatokat, fényképeket és grafikákat is, amelyek segítségével megalkotta a nagy képeket Munkácsy Mihály. Bakó Zsuzsanna elmondta, hogy a művész úgy alkotott, hogy modelleket öltöztetett be, színpadképet rendezett be, ezt lefotózta, de természetesen vázlatképeket is készített. A Golgota című képhez nem talált modellt, így ott ő maga ment fel a keresztre, erről fotó is látható a kiállításon - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!