Friss hírek

2010.11.22. 10:41

Felháborodás az új észak-koreai urándúsítító üzemről érkezett hír kapcsán

<p>Dühös reakciókat váltott ki Washingtonban, Tokióban és Szöulban hétfőn Észak-Korea állítása, miszerint egy hatalmas, több száz urándúsító berendezést működtető nukleáris üzemmel rendelkezik. Az információt vasárnap közölte a New York Times, amely szerint egy Észak-Koreában járt amerikai tudósnak megmutatták az üzemet.</p> <p>Az amerikai kormány védelmi tisztségviselői szerint az üzem léte azt bizonyítja, hogy Phenjan több atomfegyvert akar előállítani. Stephen Bosworth, az Egyesült Államok Észak-Koreáért felelős különleges megbízottja kijelentette, hogy "az észak-koreai lépés provokatív, de nem teremt krízishelyzetet, ezért az ajtó nyitva maradt egy esetleges megállapodásra a sztálinista állammal."</p>

Tokióban "teljes mértékben elfogadhatatlannak" nevezték az üzem létét, míg Dél-Korea "súlyos aggodalmát és felháborodását" fejezte ki a hír kapcsán. A hírt a Stanford egyetem professzora közölte. Siegfried Hecker november 12-én járt Észak-Koreában, és állítása szerint elvitték a Jongbjon atomerőmű-komplexumba, és megmutattak neki egy új üzemegységet, ahol eddig legalább ezer urándúsításra használt centrifugát helyeztek el, és ezek már működnek is.

A New York Times által idézett Siegfried Hecker "döbbenten" látta a létesítményt, amelyről hazautazása után értesítette a Fehér Házat. A Los Alamos-i Nemzeti Kutatóintézetben is dolgozó tudós egy "ultramodern irányítóteremről" számolt be, de azt állította, hogy fényképeket nem készíthetett, és azt sem tudja megerősíteni, hogy az erőműben valóban dúsítanak-e uránt.

Hecker állításaival kapcsolatban a New York Times megjegyezte, hogy az új atomlétesítményt gyorsan kellett felépíteni, mert 2009 áprilisában még nem létezett. Phenjan ekkor utasította ki a nemzetközi megfigyelőket Észak-Koreából. Az amerikai napilap azt feltételezi, hogy az első atomkísérletét 2006-ban végrehajtó sztálinista állam külföldi segítséggel építhette fel az új reaktort.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!