Friss hírek

2010.11.30. 18:38

Enyhítették a plakáton fenyegetőző büntetését

<p>Enyhítette a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság keddi, jogerős ítéletében annak a férfinak a büntetését, aki a vádak szerint 2009. január 1-jén éjszaka a cigányságot fenyegető plakátokat helyezett el Rakamazon, a Magyar Gárda nevében. Első fokon a férfit 1 év 4 hónap börtönre ítélték és öt évre eltiltották a közügyektől. A másodfokon eljáró bíróság 1 évre mérsékelte a büntetést, végrehajtását pedig három évre el is függesztette. A mellékbüntetést - az ötéves közügyektől való eltiltást - meg is szüntette.</p>

A vádak szerint a férfi 2009. január 1-ről 2-ára virradó éjszaka Rakamazon több helyen a Magyar Gárda nevében a cigányságot fenyegető plakátot helyezett el. A plakátokon a szöveg alatt a Magyar Gárda jelképéhez hasonló ábra volt nyomtatva. A plakátok miatt másnap este a helyi roma kisebbséghez tartozók - körülbelül 50-80 ember - összegyűltek és közülük többen botokkal, vascsövekkel, vasvillákkal felfegyverkezve vonultak a város utcáin. Végül a spontán demostráció komolyabb rendbontás nélkül ért véget.

Az elsőfokú bíróság a plakátok tartalma és az azok elhelyezése után történt cselekmények - melyek megfékezéséhez, lecsillapításához jelentős rendőri fellépésre volt szükség - miatt találta bűnösnek a férfit. Első fokon a közösség elleni izgatás bűncselekményét megvalósító gyűlöletre uszítás miatt ítélték el. A vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

A másodfokon eljáró megyei bíróság álláspontja szerint a büntetés céljának eléréséhez a kiszabott szabadságvesztés annak végrehajtása nélkül is elegendő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!