Friss hírek

2010.11.25. 11:40

Emelkedik a nyugdíj, ismét 3 év lesz a gyes

<p>4,4 százalékkal emelkedik a nyugdíj januártól azoknak, akik nem 2010-ben, hanem még korábban mentek nyugdíjba - jelentette be a kormányszóvivő csütörtöki tájékoztatóján. Akik ebben az évben váltak nyugdíjassá, 3,8 százalékos emelésre számíthatnak a következő évtől. Nagy Anna elmondta, hogy egy átlagnyugdíjnál ez havi 3200, illetve 3700 forintos plusz összeget jelent. A tájékoztatón Soltész Miklós, szociális ügyekért felelős államtitkár bejelentette, hogy a gyes idejét meghosszabbítják és ismét 3 évig jár majd, a gáz- és távhő-támogatást pedig jövő szeptembertől beépítik a lakásfenntartási támogatás rendszerébe.</p>

A kormány szerdai döntése értelmében jövő évtől 3,8 százalékkal emelkedik a nyugdíj mindenkinek - mondta csütörtöki tájékoztatóján a kormányszóvivő. Akik pedig 2010 előtt mentek nyugdíjba, további 0,6 százalékos - összesen tehát 4,4 százalékos - emelésre számíthatnak. Ez egy 84 ezer forintos átlag nyugdíjnál azt jelenti, hogy aki idén vált nyugdíjassá, havi 3200 forinttal, míg aki korábban, havi 3700 forinttal kap majd többet. Nagy Anna elmondta, hogy ez összesen körülbelül 2 millió 650 ezer nyugdíjast érint.

Soltész Miklós, a szociális, család és ifjúság ügyért felelős államtitkár a tájékoztatón bejelentette, hogy ugyancsak szerdán döntött a kormány arról, hogy ismét 3 évig jár majd a gyes. Ez visszamenőleges hatályú, tehát azokat is érinti, akik jelenleg vannak otthon kisgyermekükkel. Egy változás is lesz azonban a támogatásban, ezentúl ugyanis azoknak nem jár majd, akik a gyermeknevelés mellett 8 órában dolgoznak. Emellett döntött a kormány az örökbefogadási gyesről is, ezt az örökbefogadó szülők a gyermek 10 éves koráig fél éven keresztül, az úgynevezett összeszoktatási időszakban kaphatják.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy jövő szeptembertől a gáz- és távhőtámogatást beépítik a lakásfenntartási támogatás rendszerébe. Így tehát annak a körülbelül 950 ezer háztartásnak, amelynek most is jár a támogatás - a fűtési szezon végéig - szeptembertől továbbra is jár majd a segítség. Soltész Miklós leszögezte, hogy a költségvetésben megvan az erre szánt pénz.

Kérdésre válaszolva Nagy Anna kormányszóvivő azt is elmondta, hogy segíteni fognak azoknak a gyermekteleneknek, akiknek a jövő évi adó- és járulékváltozások miatt csökkenne a nettó bérük. A közszférában dolgozóknál például egy extra kiegészítéssel fognak élni, ennek részleteit azonban még nem tudni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!