Friss hírek

2010.11.30. 09:44

A Transparency szerint le kell állni a focivébék helyszínének odaítélésével

<p>Felszólította a Transparency International hétfőn a FIFA-t, hogy addig ne döntsenek a 2018-as és a 2022-es labdarúgó világbajnokságok helyszíneiről, amíg nem tisztázódnak a korrupciós ügyek a szövetségben. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség december 2-án választja ki a rendező országot a 2018-as vébére, és ugyanekkor döntenek a 2022-es világbajnokság helyszínéről is.</p>

A Transparency közleménye szerint "a FIFA-nak addig nem szabad döntenie, amíg a sajtó által felvetett gyanús ügyek nem tisztázódnak". A szervezet szerint ellenkező esetben erősen kétségbe vonható a döntés tisztasága. A Transparency felhívásának előzménye, hogy a Tages-Anzeiger nevű svájci lap és a BBC kompromittáló információkat tett közzé hétfőn a FIFA végrehajtó bizottságának három tagjáról.

E szerint a brazil Ricardo Teixeira, a paraguayi Nicolas Leoz és a kameruni Issa Hayatou 1989 és 1999 között nagyobb összegeket vett fel a FIFA 2001-ben csődbe ment marketingügynökségén, az ISL-en keresztül. A média nyilvánosságra hozott egy listát, amely állítólag hiteles, és 175 titkos kifizetés bizonyítéka. Az ISL bukását a TV-közvetítési jogokért felajánlott kenőpénzek okozták. A FIFA vizsgálatot indított akkor, de ezt később leállították. Ennek ellenére a svájci ügyészség lefolytatta az eljárást, amelynek végén, 2008-ban egy svájci bíróság a cég három vezetőjét pénzbüntetésre ítélte.

A svájci és a brit média hétfői közlése szerint a 2014-es brazíliai világbajnokság szervezőbizottságának elnöke, Teixeira kilenc és fél millió dollárt, Leoz pedig 600 ezer dollárt tett zsebre. Hayatou, aki tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is, a média szerint 1995-ben 100 ezer svájci frankot kapott. A svájci és a brit média szerint Leoz több off-shore cég "fizetési listáján" is szerepel, és erről bizonyítékai vannak a svájci Zug kanton ügyészségének.

A Transparency szerint sürgősen ki kell vizsgálni ezeket az állításokat, és ezt egy független testületnek, nem pedig a FIFA etikai bizottságának kell elvégeznie. Októberben a brit Sunday Times robbantotta ki az első korrupciós botrányt a FIFA-val kapcsolatban. Ennek eredményeként az óceániai szövetség elnökét, a tahiti Reynald Temariit és a FIFA végrehajtó bizottságának egy másik tagját, a nigériai Amos Adamut bűnösnek találta a szervezet az etikai kódex megsértése miatt.

A két vezetőt egy évre felfüggesztették tisztségükből, és nem voksolhatnak csütörtökön a 2018-as és a 2022-es világbajnokságok helyszíneiről. Ennek ellenére az óceániai futball szövetség megtartotta a szavazati jogát, és mint közölték, helyettesíteni fogják Temariit. A FIFA azt állítja, hogy ez nem fog megtörténi, mivel a két felfüggesztés miatt a véghajtó bizottság 24 tagjából csak 22-en fognak voksolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!