Friss hírek

2010.10.29. 18:05

Uniós támogatással született újjá az állatkerti Nagytó és Sziklakert

<p>Újjászületett a Nagytó és a Sziklakert a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A 314,5 millió forintos költségvetésű fejlesztéshez 283 millió forintot az Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásból biztosítottak, a fennmaradó önrészt az Állatkert állta.</p>

A felújítás keretében megnövelték a Nagy-tó víztömegét, de átalakították a vízáramlási rendszert, a vízgépészetet és a szűrőrendszert is. Újra működik a tóba alázúduló egykori vízesés is. A százéves Kisszikla déli oldalán lezúduló víz nemcsak látványos, hanem a tó vizének minőségét is javítja, ami a korábbiaknál sokkal kedvezőbb életfeltételeket jelent a vízben élő állatok és növények számára. Emellett a vízforgatás révén csökken a vízfelhasználás és az üzemeltetés energiahatékonysága is jobb.

A tó partját a korábbinál sokkal természetesebb módon alakították ki. A külhonos fajokat kizárólag honos fa- és cserjefajok váltották fel. A változatos partmenti növényzet búvó- és fészkelő helyül szolgál az itt élő állatoknak, így különösen a tó nyugati partjánál élő szürke gém- és kormorán csapatoknak. Az új rendszert az újonnan telepített meteorológiai és vízanalitikai mérőműszerek segítségével a látogatók számítógépes terminálokon is figyelemmel kísérhetik - közölte az Állatkert.

A Nagy-tó szomszédságában található, megújult Sziklakert különböző részei egy-egy tipikus, a Budai hegyekre jellemző élőhelyet idéznek fel, a meszes sziklakibúvástól a szurdokerdőig. A sziklák környezetében található nyílt- és zárt sziklagyepekbe betelepített növények szinte mind eredeti, természetes élőhelyekről származnak, több esetben építkezések révén megsemmisülésre ítélt területekről kerültek az Állatkertbe. A mentett növények közül hazánkban több védett, illetve veszélyeztetett fajnak számít, mint például a törpe nőszirom - derül ki a közleményből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!