Friss hírek

2010.10.16. 14:54

Tiltakozó zambiai bányászokra lőttek rá kínai munkavezetőik

<p>Egy Zambiában található kínai bánya vezetői sörétes vadászpuskákkal lőttek rá a rossz munkakörülmények miatt tiltakozó helyi bányászokra, legalább 11-ett sebesítve meg - közölte szombaton a zambiai rendőrség. A Zambia déli részén található szénbánya munkásai a lövöldözést megelőzően rendszeresen panaszkodtak a munkakörülményekre.</p>

A bányászok a rossz munkakörülmények ellen tiltakoztak az ország déli részén található szénbányánál, amikor a kínai vezetők közéjük lőttek - mondta el a zambiai rendőrség szóvivője. Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó szóvivő elmondása szerint 12 bányász sebesült meg a lövésektől, míg a zambiai sajtó 11 sebesültet említett. A kínai vezetők sörétes vadászpuskákat használtak, és vaktában lőttek a munkások közé, és nem a levegőbe - közölte a szóvivő.

A munkásokat egy helyi kórházban kezelik. A zambiai sajtóban megjelent hírek szerint egyikük kritikus állapotban van. A rendőrség nyomozást indított az ügyben, de egyelőre senki ellen sem emeltek vádat. A rendőrség szóvivő elmondása szerint elképzelhető, hogy önvédelemről van szó.

A Sinazongwe városánál található bánya helyi munkásai, és a bányát üzemelő vállalat kínai munkatársai között nem ez volt az első összetűzés. Júliusban a szénbánya négy kínai művezetője botokkal és lándzsákkal vert meg súlyosan három zambiai bányászt, állítólag azért, mert nem teljesítették az elvárt célt. Egy 22 sérülttel járó júniusi bányabaleset után pedig alig menekült meg a lincselésre kész bányászok elől a bánya egyik kínai vezetője. A bányászok szerint a biztonsági intézkedések be nem tartása vezetett a balesethez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!