Friss hírek

2010.10.06. 14:04

Tarlós István szerint zökkenőmentes a főváros átadása, de vannak bizonytalan pénzügyek

<p>Zökkenőmentesnek nevezte a főváros átadását Tarlós István főpolgármester szerdán, amikor a Városházán aláírták Demszky Gáborral az átadás-átvételi dokumentumokat. Budapest új vezetője azt hozzátette: a város, illetve bizonyos cégei pénzügyi állapotát eléggé labilisnak és bizonytalannak látják. A 20 év után leköszönt Demszky Gábor azt javasolta utódjának: fejezze be a sok munkával elkezdett beruházásokat, kezdje el a már előkészítetteket, és határozzon meg új célokat Budapest javára. Demszky Gábor azt kérte Tarlós Istvántól, hogy ne csak azok főpolgármestere legyen, akik rá szavaztak, legyen pártokon felül álló, és ha ezt a bizalmat sikerül megteremtenie, akkor hosszú ideig betöltheti ezt a posztot.</p>

Az átadásnál Demszky Gábor gratulált Tarlós Istvánnak megválasztásához, és azt kérte utódjától: ne csak azok főpolgármestere legyen, akik őt választották, hanem azokat is igyekezzen megnyerni, akik másra voksoltak, és méginkább azokat, akik nem mentek el szavazni. Ha ezt a bizalmat sikerül megteremtenie, akkor esélye lesz arra, hogy a főpolgármesteri posztot hosszú időn keresztül betöltse - fogalmazott a 20 év után leköszönt városvezető. Demszky Gábor elmondta: azt javasolja Tarlós Istvánnak, hogy fejezze be a sok munkával elkezdett beruházásokat, kezdjen bele olyan új fejlesztésekbe, amelyeket már régóta tervez a város, és határozzon meg olyan új célokat, amelyek Budapest javát szolgálják.

Demszky Gábor végül kitért arra is: rendkívüli méretű, eddig semmihez nem hasonlítható katasztrófa van Devecseren. Közölte: azt javasolta Tarlós Istvánnak, hogy a főváros azonnal indítson mentőalakulatot a csatornázási művek, a közterület-fenntartó, a fővárosi tűzoltóság és a katasztrófavédelem munkatársaiból szervezve, hogy minél inkább menteni lehessen az emberek vagyonát, életét és egészségét ebben a térségben.

Az elkészített átadás-átvételi jegyzőkönyv kiegészítés, tehát vita nélkül aláírható - mondta el Tarlós István. A főpolgármester zökkenőmentesnek nevezte az átadási folyamatot. Azt azonban hozzátette: a város, illetve némelyik önkormányzati cég pénzügyi állapotát eléggé labilisnak és bizonytalannak látják. Ezzel az egy bizonytalansággal nekünk komolyan számolnunk kell - fogalmazott Budapest új vezetője.

Azzal az ígérettel veszi át a várost, hogy a megkezdett beruházásokat nem kívánják leállítani, amennyiben a befejezéshez a források rendelkezésre állnak, ezeket be fogják fejezni - közölte a főpolgármester. Hozzátette: nem egyforma politikai filozófia alapján gondolkodnak és dolgoznak, ezért nem mondja, hogy a városházán és az önkormányzatnál minden változatlan marad. Ám ami a városban értékes - például a kultúra területe - ott nem kívánnak semmiféle visszafelé mutató intézkedést tenni, a város értékeit meg fogják őrizni - jelentette ki Tarlós István.

Tarlós István kifejtette: 65 éve nem volt Budapestnek olyan vezetője, aki az ő gondolkodói köréből került volna ki, ezért mindenképpen nagy áttörés történt a vasárnapi önkormányzati választásokon. A főpolgármester ezúttal is elismerését fejezte ki elődjének, elmondva: Demszky Gábor 20 évig vezette a várost, ötször választották meg, ezt a politikai eredményt semmiképpen nem lehet véletlennek minősíteni. Közölte azt is: nem tekintik ellenségnek egymást, a beszélő viszony köztük megmarad a jövőben is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!