Friss hírek

2010.10.13. 17:59

Orbán Viktor: újabb válságadókat vezet be a kormány

<p>A kormány a bankadóhoz hasonlóan még idén újabb válságadókat vezet be - jelentette be a miniszterelnök szerdán, Budapesten. Orbán Viktor a második akcióterv részleteit hétfőn jelenti be a parlamentben. A kormányfő tájékoztatása szerint a távközlési és telekommunikációs, az energiaszektortól valamint a kereskedelmi láncoktól összesen évi 161 milliárd forint többletbevételt szednek idén és következő két esztendőben. A kormány november 1-től felfüggeszti a magánnyugdíj-pénztáraknak átutalt havi 30 milliárd forint folyósítását jövő év végéig. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy újratervezik a fejlesztési kiadásokat, újabb úgynevezett ppp-konstrukciójú szerződéseket már nem kötnek, a jelenleg futó szerződéseket pedig felülvizsgálják.</p>

A második akcióterv lépéseivel biztosítható, hogy az államadósság növekedése nélkül tartani lehessen idén a 3,8, jövőre pedig a 3 százalék alatti hiányt - mondta szerdán a Millenáris Parkban a miniszterelnök. Orbán Viktor a Széll Kálmán Alapítvány rendezvényén hozzátette: ezek a döntések alapozhatják meg, hogy 2011-ben elérjük a 3 százalékos gazdasági növekedést. A kormányfő szerint a második akcióterv bevezetésével lehetővé válik, hogy az ország finanszírozási igényét ne nemzetközi szervezeteknél, hanem a piacról elégítsék ki, ehhez pedig bizalom kell.

A kormányfő tájékoztatása szerint a távközlési és telekommunikációs cégektől 61 milliárd, az energiaszektortól 70 milliárd, a kereskedelmi láncoktól pedig 30 milliárd forint többletbevételt szednek be évente már idén és a következő két évben. A válságadó sávos kivetésű lesz, hogy a szektor legkisebb résztvevőit ne sújtsa - tette hozzá.

A kormány felülvizsgálta a nyugdíjrendszer kiadási tételeit - mondta a miniszterelnök. Jelenleg havonta 30 milliárd forintot utalnak át a félállami, magánnyugdíjrendszerbe, ám Orbán Viktor szerint ez nem tartható fenn. Az állami átutalásokat ezért november elsejétől 2011. december 31-ig felfüggesztik. A miniszterelnök hozzátette: az állami nyugdíjrendszerbe történő visszalépés lehetőségét szabályozó törvényt még ebben az évben megalkotják.

A kormány újratervezi a fejlesztéseket - jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint az úgynevezett ppp-konstrukciók, vagyis a magántőke és állam fejlesztési célú együttműködése kudarc volt, így az nem folytatható. A kormány ezért a még meg nem kezdett beruházások szerződéseit felfüggeszti, a fejlesztési célokat a korábbi kedvezményezettekkel újratárgyalják. Új ppp-szerződéseket nem kötnek, a már futó szerződéseket pedig újratárgyalják - tette hozzá a kormányfő.

A második akcióterv részleteit pénteken véglegesíti a kormány. A miniszterelnök hétfőn a parlamentben jelenti be a tervezet valamennyi lépését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!