Friss hírek

2010.10.20. 11:54

Ombudsman: a környezeti kockázatokat is figyelembe kell venni a Duna hajózhatóságánek kiépítése kapcsán

<p>Ökológiai kockázatot rejt magában, hogy a Duna hajózhatóságával kapcsolatos hazai jogszabály sokkal szigorúbb követelményeket támaszt, mint a nemzetközi megállapodások - állapította meg Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa frissen lezárult vizsgálatában. Az ombudsman szerdai sajtótájékoztatóján közölte: arra kéri a kormányt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a nemzetközi normákhoz igazítsák a szabályozási terveket.</p>

Fülöp Sándor felhívta a figyelmet arra: a korábbi Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium érintett rendelete nem használta ki Magyarország mozgásterét a hajózhatóság bővítésében. A rendelet megalkotóinak figyelembe kellett volna venniük, hogy a Duna hajózhatóságával kapcsolatos beavatkozások közvetlen hatással vannak a Duna ökológiai állapotára. A beavatkozások tervezésében az Élőhelyvédelmi Irányelv és a Víz Keretirányelv előírásait kell érvényesíteni - fogalmazott az ombudsman. Fülöp Sándor szerint mindenekelőtt meg kell vizsgálni, hogy az elkövetkező időszakban milyen intézkedésekkel tartható fenn az ökológiai állapot, illetve, hogy a tervezett megoldásnak létezik-e környezetileg kedvezőbb, műszakilag és gazdaságilag is megvalósítható alternatívája.

A tervezetnek választ kell adnia arra, hogy a tervezett hajóút miként illeszkedik Magyarország közlekedéspolitikájába, hogyan befolyásolja a tranzitforgalom növekedése a közúti, illetve a vasúti szállítást, illetve milyen hatással van mindez a zaj- és légszennyezésre. Azt is meg kell vizsgálni, hogy gazdaságos-e a projekt, milyen nagyságrendűek lesznek a hajóút fenntartásának költségei és ezek mennyiben térülnek meg. A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa ezzel egyidejűleg stratégiai környezeti vizsgálat készítését is kezdeményezte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!