Friss hírek

2010.10.07. 11:19

Olasz villamosok járnak majd a debreceni 2-es vonalán

<p>Két év múlva már olasz villamosok közlekednek a debreceni 2-es villamos most még épülő vonalán. Az immár ötödik nyílt, uniós közbeszerzési eljárás eredményét csütörtökön ismertették a városházán. A hajdúsági főváros 18 új villamos beszerzésére hirdetett pályázatot, melyre két ajánlat érkezett: egy spanyol és egy olasz cégtől. Utóbbi a befutó 41 millió 280 ezer eurós ajánlatával. Az első villamos 2012-ben érkezik Debrecenbe.</p>

Eredményes volt a debreceni 2-es villamosvonal járműbeszerzésére kiírt közbeszerzési eljárás, ezt állapította meg a bíráló bizottság és a város közgyűlésének tulajdonosi bizottsága - jelentette be csütörtökön Pajna Zoltán alpolgármester. Határidőre egy spanyol és egy olasz ajánlat érkezett: Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S. A. (CAF) Spanyolország, valamint AnsaldoBreda Spa Nápoly, Olaszország).

A döntés értelmében a nyertes ajánlattevő az AnsaldoBreda Spa, Európa egyik vezető vasúti járműgyártója, amely villamosokat, metró- és nagysebességű nagyvasúti szerelvényeket is gyárt. A Sirio teljesen alacsonypadlós villamos-család, a cég egyik legkorszerűbb városi vasúti terméke. A típusból 10 nagyváros több mint 300-at rendelt, s ezekből több mint 200 már közlekedik. Debrecenbe 18 jármű érkezik, ezek nettó értéke összesen 41 millió 280 ezer euró.

A Sirio 32,05 méter hosszú, 2,65 méter széles, az utastérben 100 százalékban alacsonypadlós, csuklós, egyterű, kétirányú közlekedésre alkalmas, teljesen légkondicionált (külön a vezetőfülkék és külön az utastér), 228 utas szállítására alkalmas (48 ülő- és 180 állóhellyel), kerekesszékesek is tudják használni.

Ha a második helyezett ajánlattevő nem nyújt be jogorvoslati kérelmet a döntés ellen a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, akkor 2010 novemberében megkötik a céggel a szerződést. A prototípust 2012 első felében, míg az utolsó járművet 2013 márciusáig kell leszállítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!