Friss hírek

2010.10.07. 19:29

Nemet mondott az Európai Parlament a mélytengeri olajfúrások tilalmára

<p>Elutasította az Európai Parlament csütörtökön azt a javaslatot, hogy tiltsák be a mélytengeri olajfúrásokat az európai vizeken, okulva a Mexikói-öbölben történt katasztrófán. Az európai képviselők ugyanakkor megszavazták azt a javaslatot, amely szigorítja a biztonsági intézkedéseket, és emeli azokat a kártérítési összegeket, amelyeket katasztrófa esetén a felelős olajkitermelő cégeknek fizetniük kell.</p>

A parlament néhány nappal az előtt hozta meg nem kötelező erejű döntését, hogy az Európai Bizottság törvényjavaslatot akar beterjeszteni egy hasonló tilalomról. Nyáron a tiltást támogató kijelentést tett az energiaügyi biztos, Günther Oettinger.

Az Európai Unió területén lévő legnagyobb tengeri olajkitermelő hely az Északi-tengeren található, Skócia partjaitól nem messze. A csütörtökön elvetett tiltással kapcsolatban a Skót Nemzeti Párt egyik képviselője azt mondta, hogy egy ilyen lépés "a skót gazdaság számára jelentene katasztrófát". A párt, amely jelenleg kormányozza Skóciát, és a terve a skót függetlenség kivívása, azon a véleményen van, hogy a tilalom elutasítása nem lesz hosszú életű.

"Mindenki megdöbbent a Mexikói-öbölben történt katasztrófán, amiből tanulni kell. Az viszont nevetséges, hogy a kiváló biztonsági intézkedéseiről ismert skót olajipart ilyennel fenyegessék"- közölte a párt képviselője, Ian Hudghton. Michele Rivasi, a Zöldek egyik képviselője azt mondta, hogy "az olajkitermelés növekedése a kockázatokat is növeli, ezért a létező biztonsági intézkedések már nem elegendőek, tehát moratóriumot kell bevezetni, még ha ideiglenest is."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!