Friss hírek

2010.10.10. 18:24

Ismét megnyílt a londoni Savoy

<p>Három év felújítás után újra megnyílt vasárnap London első luxusszállodája, a Savoy, ahol Marlene Dietrichtől Claude Monet-ig a világ csaknem minden híressége megfordult már. A renoválási munkálatok összesen 220 millió brit fontba (69 milliárd forint) kerültek, igaz, ebből az összegből új szobákat és egy új bárt is kialakítottak az épületben.</p>

"Olyan, mintha ugyanaz lenne, de mégis nagyon más" - mutatta be az AFP-nek az újjászületett épületet Simon Gilkes, a hotel kereskedelmi igazgatója, kiemelve, hogy nem megváltoztatni akarták a Savoy-t, hanem restaurálni. A megújult szálloda vendégszeretetét Stephen Fry brit színész élvezheti először, akit - első vendégként - a hotel teljes vezetősége fogadott.

A szállodát 1889-ben építették, és eredeti funkciója szerint a közeli Savoy Színházhoz tartozó vendéglátó épület volt. Az évek során azonban egyre nőtt a hírneve, és később számos hollywoodi hírességnek, közte Laurence Olivier-nek, Charlie Chaplinnek, vagy Frank Sinatrának - adott otthont, de előszeretettel megfordultak benne vezető politikusok és királyi családok tagjai is. Itt jelent meg például a nyilvánosság előtt először II. Erzsébet brit királynő - igaz, akkor még hercegnőként - a későbbi férje, Fülöp herceg társaságában.

A fényűző partijairól és A-listás vendégeiről ismert Savoy büszkén nevezte magát ugyanakkor a modern technológia paradicsomának is: ez volt az első londoni hotel, ahol elektromos világítást vezettek be, és a vendégek itt közlekedhettek először lifttel az emeletek között. Sőt, a 24 órás személyzeti szolgáltatást is itt élvezhették elsőként a Londonba látogatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!