Friss hírek

2010.10.30. 20:15

Irán jogi lépéseket tervez a repülői feltankolását visszautasító cégek ellen

<p>Irán jogi lépéseket tesz Hágában az olajcégek ellen, amiért amerikai nyomásra nem hajlandóak feltölteni az iráni légitársaság európai járatait üzemanyaggal - közölte szombaton Farhad Parvaresh, az Iran Air vezérigazgatója az IRNA hírügynökséggel. Arra ugyanakkor nem tért ki, hogy a holland város mely törvényszéke előtt szeretné tisztázni a kifogásolt ügyet.</p>

Teherán már október 19-én bejelentette, hogy "szembeszáll" azokkal a nyugati társaságokkal, amelyek visszautasítják az Európába tartó gépei feltankolását, ezt ugyanis a nemzetközi jogba ütközőnek tartja. Parvaresh szerint az akció mögött az Egyesült Államok áll, és a valódi vesztesek az olajcégek, amelyeknek bevételkiesést okoz a tankolás visszautasítása. Az igazgató ugyanakkor arról nem beszélt, hogy mely olajtársaságok nem voltak hajlandók iráni gépeket tankolni, és pontosan mely európai járatokon.

Az ügyben egyelőre nem nyilatkoztak az európai repterek és légügyi hatóságok, az utasok és utazási ügynökségek beszámolói szerint azonban a tankolás megtagadása ad hoc jelleggel történt, egyebek mellett Londonban, Amszterdamban, Stockholmban és számos német repülőtéren. A beszámolók szerint az iráni gépek végül beiktattak egy bécsi megállót is, az osztrák OMV ugyanis az egyetlen olyan nyugati olajtársaságnak tűnik, amely visszautasítja az amerikai nyomást. Parvaresh szerint az Iran Air európai járatai közül egyet sem kellett törölni, mivel a plusz megállóval sikerült megoldani a tankolást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!