Friss hírek

2010.10.22. 13:30

Hétfőn nyitja meg kapuit a Dél-Dunántúli Regionális Tudásközpont

<p>Hétfőn nyílik meg a Dél-Dunántúli Regionális Tudásközpont Pécsett. A 13 ezer négyzetméteres, öt szintes épületben három könyvtár működik majd, valamint több konferenciatermet is kialakítottak itt.</p>

Heti hét napon, napi 12 órás nyitvatartással fogadja az olvasókat hétfőtől a pécsi Tudásközpont - hangzott el egy pénteki sajtótájékoztatón Pécsett. Reggel 8 és este 8 óra között összesen egymillió dokumentumhoz férhetnek hozzá az olvasók, akiknek csaknem 110 munkatárs segíthet majd - mondta Fischerné Dárdai Ágnes, a pécsi egyetemi könyvtár főigazgatója.

A tudásközpontba három könyvtár: a korábban már összevont megyei-városi, a központi egyetemi és az egyetem jogi-közgazdasági könyvtára költözött. A könyveket rádiófrekvenciás jelzéssel látták el, ami megkönnyíti kölcsönzésüket, bizonyos esetekben pedig könyvtáros segítségére sem lesz szükség kölcsönzéshez, illetve a kötetek visszaadásához.

Az épület tulajdoni és finanszírozási arányai nem egyeznek meg: a Baranya Megyei Önkormányzat lesz ugyanis az épület 65 százalékának tulajdonosa, a költségek 51 százalékát azonban a fennmaradó tulajdonrészt birtokló Pécsi Tudományegyetem biztosítja majd - mondta Hargitai János, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke. Hozzátette: a konkrét fenntartási költségeket még nem ismerik, de a megyei önkormányzat a rá eső részt - a meglévő kulturális intézmények finanszírozásának átgondolásával, akár azok háttérbe szorításával is - biztosítja.

Az intézmény nagyságrendekkel többet tud, mint a korábbi könyvtárak, így egyértelmű, hogy a fenntartási költségek is nagyobbak lesznek - mondta Hargitai János. Hozzátette: ha a munkatársak bérét is beleszámítják, akkor a napi egymillió forintos, korábban becsült fenntartási költséget sem tartja elrettentőnek, de konkrétumot csak év végén tud mondani.

Az épületben egyébként a három könyvtár integrációjával létrejött bibliotéka mellett gyermekkönyvtár és több konferenciaterem is helyet kapott, sőt az egyetem jogi és közgazdaságtudományi karának hallgatói napi rendszerességgel tartanak előadásokat is az új épületben. A fenntartók remélik, hogy az épület szabad kapacitásának értékesítésével olyan bevételeket tudnak szerezni, amelyekkel csökkenthetik a fenntartási költségeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!