Friss hírek

2010.10.07. 15:39

Hétfőn kezdődik a Magyar Festészet napja programsorozat

<p>Tucatnyi fővárosi helyszínen és számos vidéki és határon túli városban is megünneplik a Magyar Festészet Napját, amely a hazai kortárs festészet legnagyobb ünnepe. Most rendezik meg kilencedik alkalommal, és már egyhetes programsorozattá nőtte ki magát, idén október 11-e és 18-a között tartják, a központi rendezvény megnyitója pedig 14-én lesz a Doyenek kiállítással a Magyar Nemzeti Galériában- hangzott el az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten.</p> <p>A IX. Magyar Festészet Napja továbbra is a hazai kortárs festészet legnagyobb ünnepe. A már hagyománnyá vált utcatárlat, Doyenek kiállítás, a csíki festők, a miniatűrök és más, közkedvelt és várt események mellett az idén számos újdonsággal is találkozhat, aki október 11. és 18. között ellátogat a fesztivál rendezvényeire- mondta Csák Ferenc, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója.</p>

Budapesten számtalan helyszínen lesznek programok, de Debrecen, Kecskemét, Győr Pécs, Szeged, Keszthely, Szolnok, Jászberény és Szentendre is csatlakozott a kezdeményezéshez. A határokon túl is lesznek rendezvények, például Dunaszerdahelyen és Csíkszeredában.

11-én délután nyílik csíki és háromszéki festők műveiből válogatott kiállítás a Magyar Alkotók Házában, ahol sok alkotó először mutatkozik be képeivel a budapesti közönségnek. 12-én, kedden délután a Csók István galériában az 57. Vásárhelyi őszi tárlat díjazottjainak nyílik kiállítása. Újra nyitja kapuit 13-án a népszerű Miniképek kiállítás a Mednyánszky Galériában. Ugyan azon a napon nyílik a József Attila művelődési Központban Szurcsik János és Ridovics László kiállítása. Szintén 13-án, a képes házban Egy sziget képei címmel a Hvar szigeti alkotóházban vendégeskedett magyar művészek képeiből készült tárlat látható.

Idén csatlakozott a programsorozathoz és a hivatalos megnyitó ceremónia helyszíne is lesz a Magyar Nemzeti Galéria. A 14-i központi rendezvény a Doyenek kiállítással, valamint Atlasz Gábor és társulatának előadásával, táncos "zarándoklatával" várja a látogatókat.
A Nemzeti Galériában szervezett megnyitó ad majd teret az életműdíj átadásának is. Ez évben az elismerést az 1916-ban született Breznay József kapja. A tucatnál több hazai és nemzetközi díjjal elismert, 94 éves, ma is aktív festő már 1937-ben, főiskolai évei elnyerte a Rotary klub díját.

Október 15-én az Újbuda Galériában a XI. kerületi önkormányzat "Újbuda Képkeretben" című pályázatára érkezett alkotások láthatók, míg este a Fonóban a kortárs festészeti kiállítás mellett performansz és koncert várja a látogatókat. 16-án, szombaton a szegedi REÖK-palotában az élesdi művésztelep mutatkozik be, míg 17-én, vasárnap a Róth Miksa Emlékházban Színorgia címmel az üvegfestők tárlata nyílik meg.

Október 18-án a Scheffer galéria szervezésében a Merítés 2010 kiállítást láthatják az érdeklődők, míg a Semmelweis Szalon a szintén hagyományos Kortárs Szakrális Festészet kiállításnak ad helyet.

A tavaly zajos sikernek örvendő utcatárlat ez évben október 20-tól, a kulturális főváros címhez is csatlakozva, 30 képre bővített anyaggal, Pécsett nyitja meg "kapuit". A nagyméretű pannókat szabadtéren, a régi város falain helyezik majd el.

További információk a www.festeszetnapja.hu oldalon találhatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!