Friss hírek

2010.10.15. 15:09

Balatonfüred és Palóznak nyerte az idei Virágos Magyarországért Környezetszépítő Versenyt

<p>Balatonfüred a város és Palóznak pedig falu kategóriában nyerte az idei Magyarországért Környezetszépítő Versenyt, ez a két település indulhat a 2011. évi Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) versenyében - írjá a szervezők pénteki közleményükben. 2010-ben 351 önkormányzat indult a megtisztelő címért. Először adták át iden emellett a "Magyarország legszebb főtere, főutcája" díjat, melyet a Virágos Magyarországért Szervező Bizottsága és a Magyar Turizmus Zrt. közösen alapított. Az idei nyertes Kaposvár lett. Budapest Főváros Önkormányzata a "Budapest legszebb főtere" díjat a XX. kerületnek, Pesterzsébetnek ítélte oda.</p>

A Virágos Magyarországért Szervező Bizottságának legmagasabb díját, az Arany Rózsa-díjat Budaörs, Gyula, Hidvégardó, Fehértó, Csesztve, Balatonföldvár és Bábolna kapta. Ezt a díjat régiónkét csak az az egy település kaphatja meg, amely évek óta kiemelkedő eredményt mutat fel a környezetszépítésben.

A versenyre idén 351 település jelentkezett, legtöbben, szám szerint 51-en Baranya megyéből, második helyre Borsod megye került 37, harmadikra pedig Veszprém megye 32 jelentkezővel, Budapestről pedig hét kerület nevezett be. A balatonfüredi díjkiosztó ünnepségen összesen több mint száz települést jutalmaztak a kiírók, vagy szponzorok felajánlásaiból.

A Virágos Magyarországért versenyt 1994-ben hirdették meg először. Az első évben 69 település jelentkezett, azóta a verseny országos mozgalommá nőtte ki magát. Magyarországon ez az egyetlen olyan megmérettetés, amely évente kétmillió embert képes mozgósítani a kulturált, virágokkal díszített, élhetőbb környezet megteremtéséért, a természeti és épített örökség megóvásáért, az új generációk környezettudatos neveléséért - írja a közlemény.

A magyar verseny kapcsolódik az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez. Az európai megmérettetés 12 ország mintegy 25 ezer települését és több mint 50 millió lakosát mozgatja meg. 2010-ben a versenyen kiemelkedő magyar siker született: Sopron város kategóriában ezüstérmet, Lipót falu kategóriában aranyérmet szerzett. Jövőre Balatonfüred és Paloznak indul Magyarország képviseletében az Entente Florale Europe elnevezésű európai környezetszépítő versenyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!