Friss hírek

2010.10.10. 14:19

Az afgánok nagy része lelki problémákkal küzd

<p>A háborús évek, a szegénység és számos szociális probléma hatására az afgánok több mint hatvan százaléka stressztől és más mentális megbetegedésektől szenved - mondta vasárnap az ország egészségügyi minisztere. "Ez hatalmas probléma" - tette hozzá Suraya Dalil, aki a Lelki Egészség Világnapján tartott beszédet az ország fővárosában, Kabulban.</p>

Mint az egészségügyi miniszter elmondta, a helyzet az országnak azokon a részein különösen aggasztó, ahol a tálib felkelők jelenléte miatt a kormányzat egészségügyi dolgozói nem tudják biztosítani az alapellátást a lakosoknak. "A nagyfokú szegénység, a bizonytalanság, az erőszak és a nemi egyenlőtlenség a legfőbb felelősei az egyre romló mentális egészségnek Afganisztánban" - fogalmazott a politikus.

A különféle lelki betegségeknek leginkább a nők és a gyerekek vannak kitéve a több mint három évtizede fegyveres harcok által sújtott országban, ahol a kezeléseket az is nehezíti, hogy alig néhány szakember foglalkozik a mentális problémák gyógyításával. "Mindössze 200 ágy van az országban pszichiátriai kezelésekre, és összesen két pszichiáter kezeli a teljes népességet" - figyelmeztetett a 28 milliós ország problémáira Peter Graaff, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) helyi illetékese.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!