Friss hírek

2010.10.07. 19:49

A serdülők negyede semmit sem mozog a tornaórán kívül

<p>Minden nyolcadik gyermek súlyproblémával küzd, a mozgásszegény életmód és az egyre több elfogyasztott cukros étel, üdítő miatt. Ez is az oka, hogy egyre több serdülőnél alakul ki 2-es típusú cukorbetegség. A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége és egy gyógyszergyártó vállalat csütörtökön azért indította el a Nap mint nap programot, mozgásra ösztönözze a 10-14 év közötti gyermekeket és csökkentsék a serdülőkorúak cukorbetegséghez kötődő rizikóját. A programban az ország négy városának egy-egy általános iskolája vesz részt.</p>

A szervezők első körben felmérték a Nap, mint nap versenyben résztvevő négy kiválasztott iskola egy-egy ötödikes osztálya tanulóinak fizikai állóképességét, valamint táplálkozási és sportolási szokásait. A négy kiválasztott iskola mellett egy sportiskola hasonló korú diákjai is részt vettek a felmérésben, azzal a céllal, hogy pontosan megállapítható legyen, jobbak-e, és ha igen, mennyivel azoknak a serdülőknek az eredményei, akik szinte a hét valamennyi napján mozognak és kiemelten figyelnek táplálkozásukra.

A felmérésből kiderült: a lányok 25, a fiúk 23 százaléka egyáltalán nem mozog az iskolai testnevelés órákon kívül és a többiek között is nagyon kevesen vannak azok, akik nap mint nap mozognak. A gyermekek harmada hetente több mint négyszer eszik chipset, édességet és sokan azok közül, akik kevesebbet mozognak, több édességet és kalóriadús ételt esznek, mint aktívabb társaik.

A négy iskola erededményeit öszehasonlítva a sportiskolásokéval az is kiderült, hogy a rendszeresen mozgó diákok valamennyi feladatban átlagosan 17 százalékkal jobban teljesítettek. A szervezők mérték az úgynevezett életminőség indexet is, eszerint az aktívan élő és egészségesen étkező gyerekek sokkal jobban érzik magukat, elégedettebbek teljesítményükkel és önmagukkal: az ő életminőség indexük 81 míg túlsúllyal küzdő, mozgásszegényen élő társaiké 58 százalék volt.

A "Nap mint Nap" versenyen annak az iskolának a diákjai nyernek, akik a következő fizikai felmérés idejére legtöbbet javítanak állóképességükön, több egészséges ételt fogyasztanak. A Program honlapján arra kérik a szervezők a 4 résztvevő iskola diákjait, hogy október 1-31. között nap mint nap mozogjanak és az ezt igazoló fénykép, vagy videó felvételt töltsék fel a honlapra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!