Friss hírek

2010.09.03. 10:05

Vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást a rendőrség a pécsi buszeladás ügyében

<p>Vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást a rendőrség a Pécsi Közlekedési Zrt. buszeladási ügyében - közölte a Független Hírügynökséggel Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. A rendőrség Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja a Pécsi Közlekedési Zrt. vezérigazgatóját. Az ügyben a pécsi polgármester, Páva Zsolt feljelentése alapján tavaly júniusban indult nyomozás.</p>

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának nyomozói egy évig tartó nyomozás során egyebek között gazdasági- és könyvszakértőt rendeltek ki. A szakértői vélemények, a beszerzett adatok, információk és a kihallgatott tanúk elmondásai alapján a nyomozóhatóság korábban gyanúsítottként hallgatta ki a Pécsi Közlekedési Zrt. vezérigazgatóját, aki megalapozottan gyanúsítható csaknem 1,2 milliárd forint, - jogi minősítés szerint - különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével.

A vezérigazgató panaszt tett a gyanúsítás ellen, és megtagadta a vallomástételt.

A Független Hírügynökség korábban beszámolt róla, hogy a pécsi városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. 51, illetve a Mecsekbusz Kft. 49 százalékos tulajdonában lévő és a baranyai megyeszékhely tömegközlekedését biztosító Pécsi Közlekedési Zrt. korábban 2,2 milliárd forint plusz áfáért eladta mintegy 150 buszból álló járműparkját, majd visszabérelte ugyanezeket a járműveket.

A PK Zrt. havonta egyenként 1,2 millió forintért bérli a járműveket, egy összegben nettó 2 milliárd forint rendelkezésre állási díjat fizetett a vevőnek.

A nyomozás során szakértők bevonásával megállapították, hogy a buszok ugyan valós áron cseréltek gazdát, viszont az új tulajdonossal kötött bérleti szerződés már 1,2 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott Pécsnek, és ezért a rendőrség szerint a Pécsi Közlekedési Zrt. vezérigazgatója okolható.

Ezek is érdekelhetik