Friss hírek

2010.09.17. 15:54

Újabb perben találták bűnösnek Srí Lanka egykori vezérkari főnökét

<p>Egy Srí Lanka-i katonai bíróság pénteken három évig tartó börtönbüntetésre ítélte az ország hadseregének egykori vezérkari főnökét korrupció miatt. A szeparatista tamil felkelők elleni győztes offenzívát vezető Sarath Fonseka tábornokot a januári elnökválasztás után pár héttel tartóztatták le, amelyen a jelenlegi elnök riválisaként indult. Az egykori tábornok és hívei szerint politikai indíttatásúak az ellene felhozott vádak.</p>

A zárt ajtók mögött ülésező katonai bíróság bűnösnek találta Fonsekát korrupció vádjában, mert veje fegyvercégének adott beszállítói szerződéseket - közölte az AFP francia hírügynökséggel egy magas rangú katonatiszt. Az ítéletet még az ország elnökének is jóvá kell hagynia - mondta el a neve elhallgatását kérő katonatiszt. A bíróság nem tesz hivatalos bejelentést az ítéletről.

Fonseka ellen több pert is indítottak, miután letartóztatták a január végi elnökválasztás után, amelyen az újraválasztásért küzdő Mahinda Radzsapaksze ellenfele volt. Augusztusban egy katonai bíróság "politikai tevékenység folytatása miatt" megfosztotta rangjától, katonai nyugdíjától valamint negyven évig tartott katonai karrierje alatt szerzett kitüntetésektől.

Egy polgári bíróság előtt pedig azzal vádolják, hogy dezertőrök is segítették választási kampányát, valamint lázadás szításával, amiért a védelmi minisztériumot háborús bűnökkel vádoló jelentésekből idézett. Ha bűnösnek találják ezekben a vádakban, akár húsz évig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik.

Ezek is érdekelhetik