Friss hírek

2010.09.30. 12:39

Új gyárat épít Kecskeméten a Knorr-Bremse

<p>A korábbinál sokkal nagyobb, sokkal korszerűbb és lényegesen kevesebb energia felhasználást igénylő, teljesen új üzemet épít a Knorr-Bremse Kecskeméten - ezt a társaság vezérigazgatója, Lepsényi István jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján.</p>

A vasúti és közúti fékrendszerek gyártásával foglalkozó világcég a 4,5 milliárd forintos beruházáshoz állami támogatásra pályázna, amelyből jövő nyáron kezdenék az építkezést és jövő év végére tudna beindulni az új üzemben a gyártás. Lepsényi István elmondta, hogy a jelenlegi létszámot biztosan még száz fővel bővíteni fogják - ezért kezességet vállal -, de azt szeretné, ha ennél több embernek tudnának majd munkát adni. Az új gyárban fejlesztik a kutatás-fejlesztési technológiát, amelyre 2 milliárd forintot szánnak.

Az épülő Mercedes gyár közelében van az a terület, amelynek egy részét a cég a kecskeméti önkormányzattól vásárolta meg 191 millió forintért, másik része pedig már korábban is az ő tulajdonában volt. Összesen 8,6 hektáron tervezik a bővítést. Első ütemben a területnek körülbelül egynegyedét használják, de a többi részen további bővítést terveznek. Lepsényi István elmondta, hogy fékrendszereikkel ugyan a Mercedesnek beszállítói más országokban, de a kecskeméti gyárnak egyelőre nem partnerei.

Zombor Gábor polgármester elmondta, mivel a Knorr-Bremse a város gazdasági fejlődésében kiemelt jelentőségű cég, ezért támogatják a beruházást, amely szorosan kapcsolódik az önkormányzat Déli Iparterülettel kapcsolatos fejlesztési elképzelésekhez, ahol további munkahelyek jönnek létre, fejlődhet az autóipar és a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő szakképzés.

Ezek is érdekelhetik