Friss hírek

2010.09.01. 15:56

Új épülettel bővült a Műegyetem

<p>Átadták a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem új épületét szerdán. Az úgynevezett Q1 épület a második legnagyobb az egész intézményt tekintve, összesen 4000 hallgató és 500 oktató, kutató befogadására képes. A PPP-konstrukcióban megvalósult projekt összesen 25 milliárd forintba kerül, ebből 5 milliárd forintot tesz ki maga az épület, a fennmaradó rész pedig az adó és a kamat mellett a következő 20 év üzemeltetési költségei.</p>

Kiemelten fontosnak nevezte a műszaki, természettudományos képzésben résztvevők felkészültségének színvonalát a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felsőoktatási és tudományos helyettes államtitkára az épület avatásán. Dux László hozzátette: azt szeretnék, ha e tekintetben meghaladnák az elmúlt években, évtizedekben kialakult szintet.

A helyettes államtitkár beszédében megemlítette: az Európai Unió 2020-ra kitűzött céljai között szerepel az is, hogy a 34 éves korosztály 40 százalékának legyen diplomája. Dux László elmondta: a mostani 24 éves korosztály 69 százaléka kezdte el tanulmányait a felsőoktatásban, közülük azonban 35 százalék lemorzsolódott, főleg a nyelvvizsga hiánya miatt. A helyettes államtitkár szerint viszonylag könnyű teljesíteni a kitűzött célt tíz éven belül, azt kell elérni, hogy 6-7 százalékkal kevesebben morzsolódjanak le. Emellett nem mindegy az sem, hogy milyen típusú és színvonalú végzettséggel rendelkeznek majd a fiatalok - tette hozzá.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Q épülete kétszer négy szintes, összesen 33 400 négyzetméter összterületen. Található benne egy 450 és egy 390 fős nagyelőadó. Az épületbe a villamosmérnöki és informatikai, valamint a gazdaság- és társadalomtudományi kar és mindkét kar dékáni hivatala kerül.

Ezek is érdekelhetik