Friss hírek

2010.09.08. 19:35

Szanyi: "Nemzeti katasztrófahelyzet körvonalai bontakoznak ki"

<p>"Brutális következménye lesz", ha a kormány továbbra sem mondja meg, hogy pontosan milyen gazdaságpolitikát tervez, és folytatja a "zavaros, utópisztikus porhintést" - mondta Szanyi Tibor szerdán. Az MSZP kampányfőnöke szerint a kormány számlájára írható, hogy mélypontra került a forint árfolyama és ezzel a devizahitelesek teherbírása a végéhez közeledik. "Nemzeti katasztrófahelyzet körvonalai bontakoznak ki", amelyet csak a világos beszéd állíthat meg - mondta az ellenzéki politikus.</p>

Szanyi Tibor emlékeztetett arra, 1,7 millió Magyarországon a devizahitelesek száma, ami azt jelenti, hogy a dolgozók felét érinti a forint gyengülése. Azzal, hogy ezeknek a családok havonta 10-20-100 ezer forinttal nagyobb törlesztőrészletet kell fizetniük, kimerültek a tartalékaik. Ezt jelzi, hogy 1 millió devizahiteles már nem tud rendszeresen törleszteni, és 100 ezer azoknak a száma, akik már több mint 90 napja nem fizettek.

Az MSZP politikusa szerint a forint mélyrepülésének a kormány az oka. Ezt jelzi, hogy míg a kormányváltás előtt az eurót 265 forintért lehetett venni, most 290 forint az árfolyama, ahogy a svájci frank is 185 forint volt, most viszont 225 forint. Hozzátette: a forint gyengülésében szerepet játszottak nemzetközi folyamatok is, de összehasonlítva a környező országok devizájával, a forint sokkal többet romlott. Ez pedig a kormány számlájára írható.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány "ki akarja húzni" az önkormányzati választásokig, hogy nyíltan megmondja, milyen gazdaságpolitikára készül. Szanyi Tibor szerint viszont erre nincs idő.

Ezek is érdekelhetik