Friss hírek

2010.09.25. 09:44

Paprikasó Szegeden

<p>Idén is megrendezik október első hétvégéjén a Csongrád Megyei Paprikasót Szegeden. A "csípős" rendezvénysorozat keretében az érdeklődők vásárolhatnak a paprika piacon, megkóstolhatják a dél-alföldi gazdák által termesztett ízes magyar paprikakülönlegességeket, sétálhatnak a mézutcában és számos koncerten, családi programon vehetnek majd részt.</p>

Tavaly rendezték meg először a paprikasót, akkor több mint tízezren fordultak meg a fesztivál eseményein, ebben az évben még több érdeklődőt várnak a szervezők. A paprikasó célja, hogy a magyar konyha máig legnépszerűbb fűszerére, illetve a növényt termelő gazdákra hívja fel néhány nap erejéig a közvélemény figyelmét - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Medgyessy Konstantin, a rendezvény sajtószóvivője.

Ma Magyarországon a becslések szerint közel 4 ezer tonna paprikát fogyaszt a lakosság. A világhírű szegedi paprika az 1850-es években indult hódító útjára.

Az idei paprikafesztivál október 1-én, pénteken hangos nyitómenettel, "nagy csinnadrattával" dobosok, vonós banda, néptáncosok közreműködésével kezdődik. A háromnapos rendezvényen több mint harminc kulturális program várja az érdeklődőket. Az idei paprikaünnephez kapcsolódik a Fekete házban megrendezésre kerülő "Paprika és egészség" című szakmai nap és a Csongrád Megye Szépe választás is.

Ezek is érdekelhetik