Friss hírek

2010.09.21. 15:59

MSZP: Szemfényvesztés helyett kormányzást

<p>A kormánynak szemfényvesztés helyett a valódi problémákkal kellene foglalkoznia és azokat megoldania. A tervezett nyolcpontos intézkedéscsomagból például csak egy segítene valóban a devizahitelesek gondjain - mondta Élő Norbert, az MSZP X. kerületi polgármester-jelöltje kedden sajtótájékoztatón. Török Zsolt, a párt szóvivője a fideszes vezetésű önkormányzatok eladósodottságára és a fideszes önkormányzati politikusok korrupciós ügyeire hívta fel a figyelmet.</p>

A kormány nem az ország valódi problémáival foglalkozik, szemfényvesztéssel próbálkozik, de a Papcsák Ferenc, Budai Gyula és Varga Mihály nevével fémjelzett "tényfeltárás" havi 50 millió forintjába kerül az adófizetőknek - jelentette ki Török Zsolt. Az MSZP szóvivője úgy fogalmazott: a kabinet vagy nem tud kormányozni, vagy drasztikus megszorításokra és leépítésekre készül, azért nem hozza nyilvánosságra az önkormányzati választások előtt a jövő évi költségvetés számait.

Török Zsolt azt mondta: a jelenlegi kormánypárti politikusok sok esetben arra sem alkalmasak, hogy önkormányzatokat vezessenek. A szóvivő közölte: a fideszes vezetésű önkormányzatok a legeladósodottabbak az országban, például Szolnok, Debrecen, Esztergom vagy a főváros V. kerülete. Emellett szerinte sorra pattantak ki fideszes önkormányzatok politikusok korrupciós botrányai, ezek között példaként hozta fel a legutóbbi szombathelyi ügyet is, ahol egy hangfelvétel szerint állítólag 10 százalékot kellett visszajuttatni két fideszes képviselőnek, ha valaki el akart nyerni önkormányzati intézményekben felújításokat.

Az előző kormány idején 185 forint körül volt a svájci frank, míg fideszes politikusok kijelentései és a kabinet lépései miatt ez a közelmúltban a 226 forintot is elérte, a kormány pedig nem tesz érdemi lépéseket a devizahitelesek problémáinak valódi megoldása érdekében - állította Élő Norbert, az MSZP X. kerületi polgármester-jelöltje. Szerinte a tervezett nyolcpontos intézkedéscsomagból csak egy segítene valóban a devizahitelesek gondjain, a banki középárfolyam alkalmazása. A többit vagy most is alkalmazzák a bankok, vagy a már bajban lévők helyzetén nem javítanak. A politikus közölte: a szocialisták arra szólítják fel a kormányt, hogy tegyen lépéseket a forint erősítése érdekében.

Élő Norbert felhívta a figyelmet Horváth Csaba szocialista főpolgármester-jelölt indítványára, amely szerint a fővárosban 10 milliárd forintos alapot hoznának létre a devizában eladósodott budapesti lakáshitelesek megsegítésére. A javaslatot a szocialisták az önkormányzati választás után megalakuló új Fővárosi Közgyűlés elé terjesztenék. Az adatok szerint a fővárosban 400 ezer devizahiteles van, közülük 59 ezren 90 napnál régebben nem tudnak fizetni. A pénzügyi alapból visszafizetendő támogatást lehetne kérni, így lakásuk tulajdonjogát megtarthatnák a bajba került adósok - mondta Élő Norbert.

Ezek is érdekelhetik