Friss hírek

2010.09.09. 13:00

Még mindig nincs ítélet a dögei polgármester vesztegetési ügyében

<p>Csütörtökön sem hirdettek ítéletet a dögei polgármester vesztegetési ügyében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon, Nyíregyházán. A vádbeszéd elhangzása után ugyanis a vádlott új ügyvédje arra kérte a bíróságot: adjon neki néhány napot a vádbeszédre való felkészülésre. Az ügyész vádbeszédében a vádlottra börtönbüntetés és pénz mellékbüntetés kiszabását kérte.</p>

Vincze Ferenc Tibort, Döge polgármesterét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vezető beosztásban, hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel vádolja.
Mint arról a Független Hírügynökség már hírt adott, a dögei önkormányzat az iskola felújítására és bővítésére pályázaton 225 millió forint támogatást nyert. A vád szerint a polgármester 20 millió forint kenőpénzt kért a Popovics és Szabó Kft. vezetőjétől a kivitelezés elnyeréséért, és azért, hogy "rendben menjenek a dolgok" az építkezés során.

A polgármester ellen egy 2006-ban készült hangfelvétel miatt indult eljárás. A kivitelező cég azóta elhunyt ügyvezetője rögzítette, ennek tanúsága szerint a polgármester 8 milliót a 20-ból már megkapott, kérte a hiányzó 12 milliót.

A bíróságon 2008. júniusa óta folyik eljárás. Vincze Ferenc Tibor mindvégig tagadta, hogy az ő beszél a felvételen, szerinte azt manipulálták. A szakértői vélemény szerint viszont 80-100 százalékos pontossággal megállapítható, hogy ő beszél a felvételen.

Idén március óta háromszor napolta el a tárgyalást a bíróság, legutóbb júniusban azért, mert a vádlott kórházban volt. A bíróság szakértőt rendelt ki, a szakvélemény szerint a polgármester valóban kórházban volt.

A csütörtöki tárgyaláson megjelent a polgármester, de most új ügyvéddel érkezett, aki, miután végighallgatta az iratismertetést, az ügyész vádbeszédét, amelyben börtönbüntetés kiszabását kérte a vádlottra, indítványt tett. Úgy fogalmazott: bonyolult ügyről van szó, rövid felkészülési határidőt kért a bíróságtól.

A bíróság ezután szeptember 14-ére elnapolta a tárgyalást, ekkor várhatóan ítélet is születik.

Ezek is érdekelhetik