Friss hírek

2010.09.17. 17:14

Levélbombát rakott össze a koppenhágai hotelrobbanás gyanúsítottja

<p>A dán rendőrség pénteki bejelentése szerint levélbombát rakott össze a koppenhágai hotelben történt robbantásban megsérült férfi. A dán hatóságok szerint szinte teljesen biztos, hogy a Mohamed karikatúrákat kinyomtató dán lap szerkesztőségének szánta a bombát a férfi, akinek személyazonosságában még mindig nem biztosak a rendőrök.</p>

Az ügyben indított nyomozást vezető Svend Foldager elmondása szerint a levélbombában a TATP (triaceton-triperoxid) nevű robbanóanyag, valamint csapágyak voltak. A kézigránáthoz hasonló erejű levélbomba a rendőrség szakértői szerint nem ölte volna meg a levelet felbontó embert, csak megsebesítette volna.

Foldager elmondta: "nagyon valószínű", hogy a Jyllands-Posten című dán lap Viby városában található szerkesztőségének akarta elküldeni a gyanúsított a bombát. A lap 2005-ben nyomtatott ki több karikatúrát, amelyek Mohamed prófétát ábrázolták. Az iszlám hit tiltja a próféta ábrázolását, és a karikatúrák a világ több muzulmán országában is tüntetéseket, és a lap, valamint a rajzoló elleni halálos fenyegetéseket eredményeztek.

A dán rendőrségnek közben még mindig nem sikerült minden kétséget kizáróan azonosítania a koppenhágai hotel fürdőszobájában történt robbanás után egy közeli parkban elfogott gyanúsítottat. A rendőrség szerdán jelentette be, hogy a férfit "nagyon valószínű, hogy Lors Dukajevnek hívják, és 1986-ban született Csecsenföldön, most pedig Belgiumban él."

A dán sajtóban megjelent információk szerint egy liege-i bokszklub edzője ismerte fel a rendőrség által nyilvánosságra hozott felvételekről. Az edző elmondása szerint a csecsen származású férfi öt éve edzett a klubban, és nyolc hónapja nem látta.

Ezek is érdekelhetik