Friss hírek

2010.09.20. 11:34

Kovács János szerint elmélyült, rezignált művész volt Polgár László

<p>A befelé forduló, bölcs, rezignált szerepekben volt a legnagyszerűbb Polgár Lálszó- mondta a Független Hírügynökségnek Kovács János, a Magyar Állami Operaház vezető karmestere. A váratlanul vasárnap elhunyt operaénekes elmélyült művész volt a kezdetektől fogva- tette hozzá. Várkonyi Judit, az Operaház megbízott sajtófőnöke elmondta, hogy az intézmény saját halottjának tekinti a művészt, temetéséről később intézkednek.</p>

Mozart A varázsfuvola című művének Sarastro szerepe vagy Wagner Parsifaljának Gurnemanze mind nagyon illett Polgár Lászlóhoz, ezekben a darabokban ugyanis az ének csak eszköz, komoly gondolatokat kell tolmácsolni, ezekben pedig Polgár László nagyszerű volt - mondta Kovács János. Mielőtt 1991-ben a művész a Zürichi Operaház társulatának tagja lett, éveken keresztül dolgoztak együtt, és már a kezdetektől elmélyült művésznek találta Polgár Lászlót- tette hozzá a Magyar Állami Operaház vezető karmestere.

A basszista vasárnap hunyt el Svájcban, Zürich városában. Polgár László hatvannégy éves volt. A Magyar Állami Operaház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek- mondta Várkonyi Judit megbízott sajtófőnök.

Polgár László Somogyszentpál szülötte, a Budapesti Zeneművészeti Főiskolán tanult, majd 1973-tól a Magyar Állami Operaház tagja volt, 1991-ben a Zürichi Operához szerződött. Számos szakmai kitüntetésben részesült, 1990-ben pedig megkapta a Kossuth-díjat is. 1999-ben Grammy-díjjal is elismerték tehetségét. Budapesten utoljára idén nyáron, az évadzáró-nyárköszöntő gálaesten lépett fel.

Ezek is érdekelhetik