Friss hírek

2010.09.28. 20:19

Iskola helyett bevásárlóközpontba járnak - rendőrök igazoltatták őket

<p>Betegségre, lyukasórára és később kezdődő gyakorlati foglalkozásra hivatkoztak azok a fiatalok, akiket kedden délelőtt egy ellenőrzés keretében igazoltattak a rendőrök Békéscsabán, az Andrássy úti bevásárló- és szórakoztató központban. A két járőr és a bűnmegelőzési előadó tanítási időben egy óra alatt tíz lógó középiskolást buktatott le - mondta a Független Hírügynökségnek Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.</p>

Üzletekben és játékteremben találták a lógó középiskolásokat. Egy diák azt mondta, azért nincs iskolában, mert beteg, másik három pedig azt, hogy éppen lyukasórájuk van, ezért nézegetik az egyik üzletben a telefonokat. A többi fiatal később kezdődő tanításról, gyakorlati foglalkozásról beszélt. Az igazoltatásokkor kiderült, hogy a diákok többsége bejáró, vagyis vidékről utazik Békéscsabára. A hamarabb érkező vagy később induló busz, vagy vonat miatt előfordul, hogy 2-3 órát is céltalan bolyongással töltenek el.

A rendőrség az ellenőrzés tapasztalatait megosztja az iskolákkal. Így az intézmények vezetői, tanárai ellenőrizni tudják, hogy az igazoltatott diákok valóban a szabadidejüket töltötték-e a bevásárlóközpontban, vagy lógtak valamilyen óráról.

A kapitányság a tervek szerint a későbbiekben is tart ilyen ellenőrzéseket. Amennyiben többször tapasztalják, hogy egy-egy iskolából rendszeresen lógnak a diákok, az iskola ifjúságvédelmi felelősét is bevonják a programba. A cél az, hogy tanítási időben, amikor a szülő úgy tudja, hogy gyermeke iskolában van, a fiatalok valóban ott is legyenek, és ne máshol töltsék az időt - mondta a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik