Friss hírek

2010.09.30. 12:14

Évi 25 millió forintos bérkiegészítést kapnak a Semmelweis Egyetem koraszülött-ellátó orvosai

<p>Évi 25 millió forinttal támogatja az egyik gyógyszergyár a budapesti Semmelweis Egyetem (SE) koraszülötteket ellátó orvosait. A három évig járó bérkiegészítést azért kapják az orvosok, hogy Magyarországon maradjanak. Jelenlegi helyzetük miatt ugyanis nagyon nagy a csábítás, hogy külföldön gyakorolják szakmájukat, olyan országokban, ahol a magyar bér többszörösét fizetik - hangzott el azon a csütörtöki fővárosi tájékoztatón, ahol Tulassay Tivadar, az egyetem rektora és Bogsch Erik, a Richter Gedeon gyógyszergyár vezérigazgatója bejelentette az együttműködést.</p>

Tulassay Tivadar elmondta: a magyar koraszülött-ellátás mára nyugat-európai színvonalat képvisel. Ezt bizonyítják a számok is: míg néhány évtizeddel ezelőtt ezer újszülöttből 20 halt meg egyéves koráig, addig mára ez a szám 4-5-re csökkent. A nemzetközi hírű magyar szakemberek éppen ezért nagyon kapósak a világban. Nehéz ellenállni a csábításnak, mivel jelenleg a neonatológusok bére itthon a közalkalmazotti bértábla alsó kategóriájába tartozik, míg Nyugat-Európában jelenlegi fizetésük többszörösét ígérik. A rektor hozzátette: ezért is nagyon fontos a Richter támogatása, hiszen így a Semmelweis Egyetemen az "ágy mellett dolgozó" 16 neonatológus bérét 60-90 százalékkal meg tudják emelni.

Szabó Miklós, az SE I. számú Gyermekgyógyászati Klinikáján működő koraszülött-centrum vezetője elmondta azt is: az utóbbi években csak az ő klinikájukról hét szakember ment külföldre dolgozni. Nem csoda, hiszen ez az a szakma, ahol a kevés fizetésen túl gyakran akár nyolc ügyeletet kell adnia egy orvosnak egy héten - tette hozzá.

Bogsch Erik bejelentette: a fővárosi orvosi egyetem után megkeresik az ország másik három orvosegyetemét is, és hasonló összegben nekik is felajánják támogatásukat. A Richter vezetője ezen kívül azt is ígéri, a többi gyógyszergyárat is öszönözni fogják arrra, hogy hasonló támogatásokkal próbálják itthon tartani az orvosokat.

Ezek is érdekelhetik