Friss hírek

2010.09.03. 14:05

Év eleje óta 70 esetben bírságolta meg a PSZÁF a pénzintézeteket

<p>Év eleje óta 70 esetben bírságolta meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a pénzintézeteket - mondta a Független Hírügynökségnek a felügyelet szóvivője pénteken. Binder István közölte azt is, hogy azért nőtt meg a PSZÁF határozatainak száma, mert egy éve a felügyelethez tartoznak a pénzintézetekkel kapcsolatos egyedi fogyasztóvédelmi ügyek is, nemcsak a szélesebb kört érintő problémák. Ezzel is magyarázható, hogy például egy biztosítót egy héten akár többször is megbírságolnak, igaz az összeg többnyire kisebb, 100 ezer forint.</p>

A PSZÁF honlapjára pénteken került fel például, hogy a Felügyelet a Groupama Garancia Biztosítót - az ügyfél téves tájékoztatása miatt - százezer forint fogyasztóvédelmi bírság megfizetésére kötelezte júliusban, illetve az Allianz Biztosítót ugyanekkora összegre büntette a panaszkezelésre vonatkozó szabályok megsértése miatt augusztusban. De a honlap szerint az egyedi ügyfelek bejelentett, kivizsgált és jogosnak ítélt panaszai miatt korábban 100 ezer forintos büntetést kaptak többek között az Aegon, az Uniqa, a Wabard biztosítók is, de bankok és pénztárak is gyakran szerepelnek a listán.

Binder István elmondta: idén január 1. és szeptember 2-a között összesen 33-szor kaptak bírságot hitelintézetek, 31 esetben biztosítók és négyszer pénztárak. A legkisebb, legtöbbször kiszabott bírság 100 ezer forint volt, a legnagyobb 5 millió forint. A 70 esetből 22-szer volt a bírság 1 millió forint vagy annál több - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik