Friss hírek

2010.09.22. 14:09

Egyre hosszabban, új utakon kerekezhetnek a nyíregyháziak

<p>Közel 800 millió forintból épülnek kerékpárutak idén, illetve jövőre Nyíregyházán. Ebben vannak belvárosi, városrészeket összekötő, illetve Nyíregyházát közeli településekkel összekapcsoló utak. A leghosszabb, Nyíregyháza-Nyírtura közötti 14 kilométeres szakasz már elkészült, 300 millió forintba került - tudta meg szerdán a Független Hírügynökség Csabai Lászlónétól, Nyíregyháza polgármesterétől.</p>

Nem épült annyi kerékpárút Nyíregyházán tavaly, és valószínűleg jövőre sem fog, mint amennyi az idén - mondta el sajtótájékoztatón Csabai Lászlóné polgármester, hozzátéve: a héten újabb 300 méteres szakasz építéséről kötöttek szerződést a kivitelezővel. Győztest hirdettek a Nyírszőlős városrészig tartó, 6 kilométeres szakaszra, és hamarosan átadják a Nyírturáig megépült, 14 kilométer hosszú kerékpárutat, amelyen már az utolsó simításokat végzik. A polgármester elmondta azt is: a beruházásoknak köszönhetően a közeljövőben olyan gyalogos-kerékpárút rendszer épül ki Nyíregyházán, amelyen a város bármelyik pontjára el lehet jutni két keréken. Gerincét képezik ennek az Integrált Városfejlesztési Stratégia keretében most épülő, belvárosi bicikliutak, amelyek egy részét már az idén, a többit a jövő év elején vehetik birtokba a kerékpárosok.

Az ország más nagyvárosaihoz hasonlóan kerékpáros ünnep zajlik ma Nyíregyházán is. Az E-Misszió és a Zöld Kerék Egyesület közös szervezésében ügyességi versenyeket rendeznek, "mezei" kerékpárosok, bringasulisok és kerekesszékesek közösen vesznek részt a programokon. A mozgáskorlátozottak ezúttal a nemrég átadott, felújított házasságkötőtermet tesztelik. A programok központi helyszíne a város főtere, a Kossuth tér, ahonnan délután ötkor indul a Critical Mass, amelyre több száz bringást várnak a szervezők. A kritikus tömeg a belvárosban és lakótelepeken, mintegy 10 kilométeres útvonalon népszerűsíti a kerékpáros közlekedést. A jövő évi Critical Mass-t már az új utakon bringázzák végig a kerekezés szerelmesei.

Ezek is érdekelhetik