Friss hírek

2010.09.09. 14:20

ÁNTSZ laborok privatizációja: Hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett az egészségügyi államtitkár

<p>Hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen szerdán feljelentést tett Szócska Miklós a Nemzeti Nyomozó Hatóságnál. Az egészségügyért felelős államtitkár a Független Hírügynökségnek elmondta: az ÁNTSZ laborjainak 2006-os privatizációja miatt már korábban felmerült, és a Heti Válasz is megírta, hogy értékvesztés történhetett, ezért hivatalba lépésekor belső vizsgálatot indított. A belső vizsgálat alapján és igazságügyi szakértővel egyeztetve döntött úgy, hogy feljelentést tesz.</p>

A Heti Válasz legfrissebb számában írta meg, hogy 2006-ban a tisztiorvosi szolgálat 14 megyeszékhelyen található kémiai és mikrobiológiai laboratóriumait az ÁNTSZ-nél dolgozó szakértők rokonának, illetve üzlettársának adták el 48 millió forintért, majd ők 2008-ban több mint másfél milliárd forintért adták tovább.

2006-ban egyébként eleinte senki nem akarta megvenni az ÁNTSZ veszteséges laboratóriumait. Egyedül egy Euro-Labor Invest Kft. nevű cég pályázott, és bár az állam eredetileg 1 milliárd forint bevételt remélt az eladásból, az Euro-Labor Invest Kft. végül 48 millió forintért vehette meg. A cég tulajdonosai között volt például az ÁNTSZ által korábban megbízott projektvezető, sőt az a Deák Gábor, aki a korábban az egri kórházat üzemeltető Hospinvest alrelnöke volt. Az ügyben szerepel többek között Szabó Tamás, az Antall-kormány egykori privatizációs minisztere is.

A Heti Válasz cikke szerint a laborcéget az ÁNTSZ saját szakértői rokonának illetve üzlettársának adta el, mégpedig a szakértők javaslata alapján igen alacsony értéken.A lap birtokában levő dokumentum szerint 2008-ban az új tulajdonosok 1 milliárd 540 millió forintért adták el a laborhálózatot - egy off-shore cég közbeiktatása után - a jelenlegi tulajdonosnak a Nyíri Viktor nagyvállalkozó érdekkörébe tartozó Poszterház Kft-nek.

Ezek is érdekelhetik