Friss hírek

2010.09.29. 17:19

Adomány a jószágaikat elvesztő gazdáknak

<p>Adományt gyűjtöttek az állategészségügyi és élelmiszer- ellenőrző szolgálat munkatársai azoknak az embereknek, akiknek valamilyen háziállatuk, jószáguk veszett oda a tavaszi árvizek idején. Az összeszedett négymillió forint egyharmadát kapta meg szerdán három zempléni gazdálkodó Sárospatakon.</p>

Az első alkalmon három olyan zempléni gazdálkodó és kistermelő kapott támogatást az összegyűjtött pénzből, akiknek a jószáguk odaveszett az idei viszontagságos tavaszi időjárás, vagy pedig az árvizek miatt. Az eseményen Búza László az akció kezdeményezője, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főállatorvos elmondta: az Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szolgálat munkatársai felajánlásával, valamint az Európai Élelmiszerlánc Parlament által szervezett első Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozón összegyűjtött négymillió forintot tudják szétosztani a kárt szenvedett gazdák között.

Hozzátette: a hozzájuk bejelentett károk mértéke eléri a 200 millió forintot, hiszen az árvizek és a viharok következtében a megyében 7 szarvasmarha, 68 juh, 120 méhcsalád, 111 házinyúl, 1963 tojótyúk és 187 ezer csirke pusztult el. Ehhez képest jelképes az összeg, de a főállatorvos reményei szerint ez is segítséget jelent az újrakezdéshez. Sárospatakon három termelő vehetett át támogatást: a két tehenét elvesztő pálházi Nagy István, a karcsai Ignácz Mihályné, akinek öt növendék borja pusztult el a belvíz miatt, valamint Sörös András, akinek a sátoraljaújhelyi csirketelepén kilencvenezer átadásra váró csirkéjét ölte meg a Ronyva árvize júniusban. Délután Encsen volt hasonló esemény, csütörtökön pedig Edelényben folytatódik az adományok átadása.

Ezek is érdekelhetik