Friss hírek

2010.09.18. 20:24

A WikiLeaks alapítója szabad, és ha akarja, elhagyhatja Svédországot

<p>Szabadon mozoghat Svédországban, és akár el is utazhat az országból a WikiLeaks alapítója, Julian Assange, miután a svéd ügyészség közölte: nincs letartóztatási parancs ellene nemi erőszak gyanújával. Ezt szombaton közölte Assange egyik ügyvédje, aki szerint a vizsgálat még nem zárult le, de ügyfele nem kap idézést már további kihallgatásokra.</p>

Julian Assange ellen augusztus végén adott ki elfogató parancsot a svéd ügyészség, azzal gyanúsítva a 39 éves férfit, hogy egy nőt megerőszakolt, egy másikat pedig molesztált. Julian Assange tagadta a vádakat, az elfogató parancsot pedig hamarosan visszavonták a hatóságok.

Az amerikai katonai iratok kiszivárogtatásával ismertté vált WikiLeaks alapítója azt állította, hogy a Pentagon állhat a nemi erőszakról szóló vádak mögött. A honlapon eddig csaknem 77 ezer oldalnyi, az afganisztáni háborúval kapcsolatos, szigorúan titkos iratot hoztak nyilvánosságra, közte a civil veszteségek nagyságára vonatkozó jelentéseket vagy a pakisztáni titkosszolgálat és az afganisztáni tálibok közötti kapcsolatokról szóló dokumentumokat.

A közzétételre felháborodással reagált az amerikai kormány, különösen a védelmi minisztérium, amely szerint a kiszivárogtatások veszélybe sodorják a külföldön harcoló amerikai katonákat, de még az utazó amerikai állampolgárokat is. Julian Assange augusztus végén jelentette be Stockholmban, hogy néhány héten belül nyilvánosságra hozza a WikiLeaks az afganisztáni háborúval kapcsolatos titkos dokumentumok utolsó adagját is. Az oknyomozó weboldal alapítója a még be nem mutatott, csaknem 15 ezer oldalnyi dokumentummal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "félúton járnak" a feldolgozásukkal.

Az AFP francia hírügynökség szerint a nemi erőszak ügyében indított svéd vizsgálat egyik résztvevője név nélkül azt közölte: pénteken kihallgatták a két állítólagos áldozat egyikét, a másikat pedig hétfőn fogják. Az AFP szeptember 8-án telefonos interjút készített Assange-dzsel, aki elismerte, hogy találkozott a két nővel, de azt állította, hogy "magánügyben, ami nem szexuális természetű volt". Korábban egyébként Assange tartózkodási és munkavállalási kéréssel fordult a svéd hatóságokhoz.

Ezek is érdekelhetik