Friss hírek

2010.09.08. 19:55

A hálózati gyógyszertárak szerint egy patika színvonala nem a gyógyszerész tulajdonviszonyán múlik

<p>Felháborítónak tartja a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének elnöke, hogy - a kiszivárgott információk alapján - a patikákról szóló új törvény szerint csak akkor lehetne gyógyszertárat alapítani, ha a gyógyszerész a többségi tulajdonos. Korodi Karolina szerint a patikák szakmaisága nem a tulajdonviszonyon múlik, és ha ezt a szabályozást vezetik be, az sem a betegek, sem a szélesebb gyógyszerész-társadalom érdekét nem szolgálja. A szövetség elnöke szerint is szükség van változtatásokra, javaslataikat szeptember 13-ig juttatják el a szaktárcához és az Országgyűlés egészségügyi bizottságához.</p>

Korodi Karolina elmondta: a szövetség szerint is indokolt új szabályozás, azonban azzal nem értenek egyet, hogy ezt csak a gyógyszerész kamara álláspontjára alapozzák. A szövetség elnöke felhívta a figyelmet: szerintük egy új törvény kidolgozásánál valamennyi érintettet meg kellene hallgatni.

A szövetség szerint a patikaalapítást az új törvénynek a gyógyszerész többségi tulajdona helyett például olyan feltételekhez kellene kötni, mint a lakosság száma, a gyógyszertárak egymástól való távolsága, vagy az, hogy milyen többletszolgáltatást kíván nyújtani az új patika alapítója. Ezen kívül az új gyógyszertárnak legyen akkora tőkéje, amiből például akkora készletet tarthat, hogy a betegnek elég egyszer is elmennie a készítményért. Ezeket a javaslatokat gyűjtötte össze a szövetség, és küldi el a törvényalkotóhoz - tette hozzá.

Magyarországon körülbelül 2400 patika működik, közülük 300 tartozik egy-egy hálózathoz, és még 100 jelezte, hogy be kíván lépni - mondta Korodi Karolina. A szövetség elnöke kérdésre válaszolva elmondta: a velük szemben leggyakrabban megfogalmazott vád, hogy a hálózatokat csak a profit érdekli. Ez az elnök szerint tévedés, hiszen hosszú távon csak akkor van bevétel, ha a beteg visszatér, ehhez pedig jó színvonalú szolgáltatást kell nyújtani. Arra a kritikára pedig, hogy a szövetség kamaraellenes, az elnök annyit mondott: szerintük szükség van a kamarára, de azzal nem értenek egyet, hogy hatósági jogköröket kapjon, hiszen erre már ott van az ÁNTSZ, amely a patikák alapításának engedélyezésével és ellenőrésével foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik