Friss hírek

2010.09.04. 10:10

A briteknek nem tetszik a pápa látogatásának állami pénzelése

<p>A britek több mint kétharmada ellenzi, hogy az adófizetők pénzét költi el a brit kormány XVI. Benedek pápa látogatására - derült ki egy szombaton nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás adataiból. A római katolikus egyház vezetője két hét múlva, II. Erzsébet királynő meghívására érkezik Nagy-Britanniába. A pápa állami látogatáson vesz részt mint vatikáni államfő, ezért állja az utazás költségeinek egy részét a brit állam.</p>

A Theos nevű teológiai szervezet által készített felmérés eredményei szerint a britek 77 százaléka ellenzi, hogy az adófizetők pénzét költse el kormányuk XVI. Benedek pápa nagy-britanniai látogatására. A megkérdezettek 76 százaléka azért utasította el az adófontok költését, mert XVI. Benedek személyében vallási vezetőről van szó.

A brit kormányszóvivő ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a pápa a brit uralkodó meghívására, államfőként érkezik Nagy-Britanniába. "Úgy helyes, hogy a brit kormány állja a látogatás költségeinek egy részét" - idézte a szóvivőt a BBC brit közszolgálati adó.

A brit adófizetők pénzéből várhatóan tízmillió fontot fognak költeni a pápa látogatására, de az összeg 12 millió fontig is felkúszhat. Ebben nincsen benne az a több millió font, amelyet a látogatással kapcsolatos rendőrségi akciókra kell majd elkölteni. A katolikus egyház tízmillió fontot ad a költségekre.

A Theos adatai szerint magát a látogatást azonban csak a britek 24 százaléka ellenezi. A szervezet igazgatója elmondta: csak egy nagyon kis százalék ellenzi aktívan a pápa látogatását, a britek többsége egyszerűen indifferens.

XVI. Benedek pápa szeptember 16-án érkezik Nagy-Britanniába, négynapos látogatásra. Ez lesz az első alkalom, hogy a római katolikus egyház feje hivatalos állami látogatást tesz az országban. 1982-ben II János Pál pápa egy hatnapos körutazást tett Nagy-Britanniában, de azt az egyház fizette, és nem számított állami látogatásnak.

Ezek is érdekelhetik