Friss hírek

2010.09.07. 19:25

A brit kormányfő kommunikációs tanácsadóját ki akarja hallgani a rendőrség

<p>Ki akarja hallgatni a londoni rendőrség a brit kormányfő kommunikációs tanácsadóját azzal kapcsolatban, hogy egy brit bulvárlap több munkatársa lehallgatott politikusokat és hírességeket, köztük brit királyi család tagjait - közölte kedden a Scotland Yard egyik vezetője. A londoni rendőrség helyettes parancsnoka, John Yates azt mondta a parlament vizsgálóbizottságának, hogy az érintett bulvárlap volt szerkesztőjét, David Cameron tanácsadóját, Andy Coulsont azután idézik be, hogy az ügyész eldöntötte, hogy az ügy aktáit ismét megnyissák-e.</p>

Coulson 2007-ben távozott a hárommilliós példányszámú News of The World hetilaptól, miután az újságnak a királyi családra szakosodott riporterét egy magánnyomozóval együtt elítélte egy bíróság, mert telefonos hangposta üzeneteket loptak el és használtak fel. Az elfogott üzenetek közül több a királynő két unokája, Vilmos és Harry hercegé volt.

Coulson tagadta az ellene felhozott vádakat, hogy ő is benne volt a törvénytelenségekben. A New York Times múlt vasárnapi számának azonban azt mondta az elítélt volt riporter, Sean Hoare és a lap, egy névtelenül nyilatkozó volt munkatársa, hogy Coulson mindenről tudott. A kormányfő kommunikációs tanácsadója állítólag azt mondta, hogy kész együttműködni a rendőrséggel, amennyiben kihallgatják.

A londoni rendőrség helyettes parancsnoka azt mondta kedden a parlamenti bizottságnak, hogy a kormányfő tanácsadójának kihallgatása meg fog történi, amint az ügyész úgy dönt, hogy a vizsgálatot újra kell indítani.

A Scotland Yard szerint a vizsgálatok kezdetekor csaknem háromezer telefonszámot találtak, amelyek tulajdonosai érintettek lehetnek, végül az derült ki, hogy több száz áldozata volt az illegális lehallgatásoknak. Davi Cameron hivatala kedden azt közölte, hogy a kormányfő támogatásáról biztosítja tanácsadóját.

Ezek is érdekelhetik