Friss hírek

2010.07.22. 08:44

Újratárgyalják a háborús bűnökkel vádolt volt koszóvói kormányfő ügyét

<p>Újra kell tárgyalni a háborús bűnökkel vádolt volt koszovói kormányfő, Ramush Haradinaj ügyét a hágai Nemzetközi Törvényszéken - döntött szerdán a bíróság fellebbviteli tanácsa. A volt koszovói miniszterelnököt 2008-ban mentette fel a hágai törvényszék, "tanúvallomások és bizonyítékok hiányára" hivatkozva. A tárgyalást azért kell megismételni, mert a tanúk meg lettek félemlítve, és nem mertek tanúskodni.</p>

A fellebbviteli tanács úgy döntött, hogy meg kell ismételni Rasmush Haradinaj, valamint két társa, Idriz Balaj és Lahi Brahimaj tárgyalását - közölte a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekményeket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY). A bíróság egyben elrendelte a Koszovói Felszabadítási Hadsereg három egykori tagján őrizetbe vételét, Hágában.

Haradinajt, és Balajt 2008 áprilisában mentették fel Hágában, "tanúvallomások és bizonyítékok hiányára" hivatkozva. Az ítélethirdetés után maga a bíró is elismerte, hogy a tárgyaláson olyan volt a hangulat, amely "félelemmel tölthette el" a per tanúit. Brahimajt kínzás miatt hat évig terjedő börtönbüntetésre ítélték azon a tárgyaláson, de az ügyészség fellebbezése miatt szabadlábra helyezték.

A fellebbviteli tanács mostani ítéletében megállapította, hogy az elsőfokú tanács nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a kulcsfontosságú tanúkat ne félemlítsék meg. "Figyelembe véve a tanúvallomások potenciális fontosságát, ez a hiba aláásta a pert, és téves ítélethez vezetett" - közölte az ICTY. Haradinaj és Balaj ellen hat vádpontban indítanak újabb per háborús bűnök miatt, míg Brahimaj ellen négy vádpontban.

Haradinaj a kilencvenes évek végén a Koszovói Felszabadítási Hadsereg nevű albán gerillaszervezet egyik parancsnoka volt és a gyanú szerint háborús bűnöket követett el, mert részt vett szerb nemzetiségű koszovóiak meggyilkolásában, megkínzásában és kirablásában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!