Friss hírek

2010.07.26. 14:36

Újabb buszt tesztel a BKV, de vásárolni idén valószínűleg egyet sem fog

<p>Pénz híján idén valószínűleg egyetlen új vagy használt buszt sem vásárol a BKV, pedig a társaság buszparkjának nagy részét sürgősen le kellene cserélni. Új járműveket tesztelnek ugyan, de bizonytalan, mikor és mennyit vásárolhatnának ezekből, ha megfelelnek. Hétfőtől egy hétig az 5-ös vonalon próbálhatnak ki az utasok egy 85 férőhelyes buszt.</p>

A BKV most 1377 autóbuszt üzemeltet, ezek közül ezer darab cseréje sürgős lenne. A társaság buszparkjának átlagéletkora megközelíti a 17 évet, a flotta európai szinten is öregnek számít. Emellett a járművek nagy része a modern környezetvédelmi valamint az akadálymentesítés előírásainak sem felel meg. Cserére azonban nincs pénz: a BKV saját költségvetéséből most nem tudja kigazdálkodni azt a nagyjából 60-80 milliárd forintot, amelybe ezer új busz kerülne, bár különböző pénzügyi konstrukciókat vizsgálnak ezzel kapcsolatban - mondta Nemecz Gábor, a BKV megbízott fejlesztési és beruházási szakigazgatója hétfőn újságíróknak.

Figyelik a használt buszok piacát is, legutóbb Belgiumból vásároltak 32 használt járművet, amelyek a szakigazgató szerint beváltak. Most azonban egyelőre úgy tűnik, hogy idén már sem használt, sem új buszokat nem vásárol a BKV - erősítette meg a Független Hírügynökségnek Nemecz Gábor.

A BKV-nál 2007-ben indult legutóbbi járműtesztelési program: többféle típusú és méretű buszt kipróbáltak már, de egyelőre bizonytalan, hogy ezek közül megfelelő forrás esetén melyekből vásárolhatna a társaság és mennyit.

A fővárosi 5-ös buszvonalon augusztus 2-ig próbálhatják ki az utasok azt az alacsonypadlós városi buszt, amelynek hétfő délután kezdték meg a tesztelését. A SCANIA OmniCity nevű jármű 12 méter hosszú, teljesen alacsonypadlós. EURO 5-ös dízelmotorral megy és automata sebességváltója van. A fehér színű buszba három darab kétszárnyú ajtót építettek be, a második ajtónál kihajtható rámpa segíti a kerekesszékes utasok közlekedését. A jármű légkondicionált, fűthető. Összesen 85 utas fér el ebben a típusban valamint egy kerekesszékes személy. 32 ülőhelyet alakítottak ki az utastérben.

A tesztbusz menetrendje a www.bkv.hu oldalon található. Az utasok az [email protected] e-mail címen vagy a 06-1-258-4636-as telefonszámon mondhatnak véleményt a járműről.

Hétfői sajtóhírek szerint a kormány nem utalta át a szerződésben vállalt határidőre a BKV idei plusztámogatásának harmadik, 7,5 milliárd forintos részletét, Demszky Gábor főpolgármester pedig levelet írt az ügyben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek. Nemecz Gábor megbízott fejlesztési igazgató ezzel kapcsolatban azt mondta: a csúszás nem előnyös a BKV-nak, mert a működtetéshez és a fejlesztéshez szükséges források töredéke áll csak rendelkezésre, sokszor a legszükségesebb munkákat sem tudják elvégezni. A forráshiány pedig folyamatosan növeli a társaság eladósodottságát, amellyel már 20 éve kénytelen együtt élni - tette hozzá.

A szakigazgató azzal kapcsolatban nem tudott nyilatkozni, milyen tervek vannak arra az esetre, ha esetleg veszélybe kerülne a BKV napi működése a támogatás elmaradása miatt. Mint mondta: ez nem az ő kompetenciája.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!