Friss hírek

2010.07.09. 16:30

Pert indít a székesfehérvári önkormányzat a színház felújítását bonyolító cég ellen

<p>Pert indít Székesfehérvár önkormányzata a Vörösmarty Színház felújítását bonyolító cég ellen. Az öt éve 4,5 milliárd forintból újjáépített teátrumra 160 millió forintos felújítás vár. A 200 milliós bankgarancia azonban elveszett, a kivitelezőt pedig felszámolták.</p>

A vizsgálóbizottság elkészítette jelentését, ennek alapján a város polgári peres eljárásban kér kártérítést a felújítást bonyolító Számít Kft.-től - ismertette a csütörtöki közgyűlési döntést pénteken a város vezetésével megbízott alpolgármester, Viniczai Tibor.

A színházat 3,3 milliárdos címzett támogatással, 4,5 milliárd forintból rekonstruáltatta az önkormányzat 2005-ben. A szakértői vélemény alapján azonban a kivitelezés eltért az engedélyezett tervtől. Nem az előírt anyagokat építették be több esetben, nem készült el az elektromos hálózat túlfeszültség elleni védelme, időnként vízben állnak az elektromos ellátást biztosító földkábelek, vizesedik a padlóvilágítás, alulról ázik a cipőraktár, több helyen repedezik a vakolat, töredeznek a lépcsők, nincs kiépítve teljesen a klíma, miközben az ablakok nem nyithatók.

Tavaly az önkormányzat a kivitelező Baucont Zrt-vel szemben garanciális javításra 440 millió forintos kárigényt jelentett be, ám a céget közben felszámolták, és a felszámoló csak néhány milliót ismert el. Az önkormányzat az ügyészségen tett feljelentést, mivel cégbírósági adatok alapján a város által megbízott jogász olyan személyi összefonódásokat talált, amelyek alapján feltételezhető, hogy a cég vagyonának egy részét off-shore cégekbe viszik ki.

A 200 milliós bankgaranciából az önkormányzat csupán 38 milliót tudott lehívni, ennek oka az is, hogy egy éven belül nem jelentették a hibákat. A szakértő megállapítása alapján a színházon körülbelül 160 milliós javítást kellene elvégezni. A város ezt a különbözet szeretné a kivitelezést felügyelő Számít Kft.-vel szemben érvényesíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!