Friss hírek

2010.07.01. 16:10

Parlagfű-kommandó indult a fővárosban

<p>Idén is parlagfű-kommandót indított a Klub Next civil szervezet a fővárosban. Horváth Csaba, a szervezet alapítója - aki egyébként a budapesti MSZP elnöke - csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: nem a büntetések kiszabása a lényeg, hanem a tájékoztatás és a széles körű összefogás, amivel mentesíteni lehet a várost az allergén növényektől.</p>

Horváth Csaba szerint a mai napig sok az olyan ember, aki nagy gonddal körbekapálja a parlagfüvet és ágyást készít neki, mert nem ismeri fel a súlyosan allergén növényt. Hozzátette: a fertőzött területek folyamatosan szaporodnak, amit a civilek és a lakosság segítségével lehet csak meggátolni. Mint mondta, a lényeg nem a büntetés, hanem a felvilágosító munka és az összefogás, mert "nem lehet minden szál parlagfű mellé közterület-fenntartót állítani". A szocialista politikus szerint az utcán sétálva bárki kihúzhatja az útjába kerülő töveket, nagyobb területek esetében pedig a hatóságokhoz kell fordulni.

Őrsi Gergely, a szervezet szóvivője arról számolt be: önkénteseik egy meghatározott útvonal-terv szerint ellenőrzik a területeket, szóróanyagot osztanak, a gondos tulajdonosok kapujára vagy postaládájára pedig "Parlagfűmentes ház" matricát ragasztanak. A Klub Next egyébként egy zöldszámot is működtet, ahol várja a bejelentéseket, ezekkel pedig a hatóságokhoz fordul, amelyek kényszerkaszálást rendelhetnek el.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos azt mondta: az allergia kezelése rendkívül drága, az irtás viszont már az adott évben megtérül. Hozzátette: mindenkinek van olyan családtagja, vagy ismerőse, akit érint a probléma. Mint fogalmazott, az eddigi időjárás kedvezett a növény szaporodásának, és ha nem lesz szokatlanul forró idő, akkor sok pollenre kell számítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!