Friss hírek

2010.07.29. 12:06

OKSZ: a jogszabályok szerint fizetik a Tesco pénztárosait

<p>Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) álláspontja szerint a jogszabályok szerint fizetik a Tesco pénztárosait. Ezzel kapcsolatban korábban a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete fogalmazott meg kifogásokat, szerintük ugyanis a minimálbérnél magasabb, szakmai bérminimumot kellene kapjanak a dolgozók.</p>

A Tesco Magyarország korábbi álláspontját osztja az OKSZ is, miszerint a pénztárosi munkakör nem igényel szakképzettséget, így arra nem vonatkozik a garantált szakmai bérminimum sem. A Tesco nem kér szakképzettséget tanúsító végzettséget a pénztárosi munkakört betöltőktől, betanításukat saját képzésén belül látja el. A Tesco 95 áruházában szerdán az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelet (OMMF) kezdett vizsgálatsorozatba a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) bejelentése alapján. Az érdekvédők azt sérelmezték, hogy a Tesco áruházaiban nem fizetik ki a törvényben előírt 89 500 forintos szakmai bérminimumot.

Az OKSZ csütörtökön közreadott állásfoglalása szerint a pénztárosok bérezését jelenleg szabályozó rendeletek, illetve törvények alapján a pénztárosi munkakör betöltéséhez nem kell szakképesítés. Ez csak 19 meghatározott termék kiskereskedelmi értékesítéséhez szükséges, de a tételes listán nem szerepel a pénztárosi munkakör.

Az OKSZ szerint a kereskedelmi vállalkozások a bérezésben a piaci lehetőségekhez kényszerülnek igazodni. Az elmúlt három és fél évben csökkent a kereskedelmi fogyasztás, ennek ellenére az ágazatban a fizikai foglalkozásúak rendszeres bruttó átlagkeresete az elmúlt két évben nőtt, 2008-ban 110 ezer, 2010-ben 113 ezer forint volt, ami a szövetség szerint több a minimálbérnél és a szakmai bérminimumnál is.

A Tescónál egyébként a rendőrség is vizsgálódik csalás miatt, az állítólag ki nem fizetett, a rendkívüli munkavégzésért járó pótlékok ügyében.

Időközben lemondott posztjáról - és augusztus 31-én távozik a Tescótól - Antal Erzsébet pénzügyi igazgatója. A társaság közleménye szerint "újabb kihívásokat keres", illetve máshol folytatja karrierjét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!