Friss hírek

2010.07.29. 13:06

Nőtt a közbszerzések száma az első félévben, de az értékük csökkent - kisebb létszám a Közbeszerzések Tanácsában

<p>Kisebb létszámmal is működőképes lesz a Közbeszerzések Tanácsa, ha hatályba lép a közbeszerzési törvény módosítása - véli a testület elnöke. Bakonyi József a tanács első féléves munkájáról számolt be csütörtökön Budapesten. Elmondta, hogy 2010 első részében majdnem 145 százalékkal több eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le itthon tavalyhoz képest, bár a növekedésnek részben statisztikai okai vannak, és az összértéküknél némi csökkenés látszik. Az első félévben több közbeszerzést nyertek meg kis- és középvállalkozások, mint 2009 első felében.</p>

2010 első félévében az ajánlatkérők 4356 eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le, csaknem 145 százalékkal többet, mint 2009 azonos időszakában. A növekedés részben a közbeszerzési törvény tavaly áprilistól hatályos módosításának köszönhető, amely előírta, hogy az egyszerű (nemzeti) eljárások eredményeit is nyilvánosságra kell hozni. 2010 első hat hónapjában a közösségi értékhatár feletti eljárások száma is megugrott 80 százalékkal, 1202-re: ezeket az eljárásokat ugyanakkor a jogi környezet változása kevésbé érintette.

Míg az eljárások száma nőtt, az értékük csökkent az első félévében, körülbelül 6 százalékkal, részben a szigorúbb költségvetés és a kevesebb hazai forrás miatt. Ebben az időszakban összesen 708, 8 milliárd forintnyi közbeszerzést folytattak le a statisztika szerint. Uniós pénzt az eljárások nagyjából 37 százalékában használtak fel a tavalyi 28 százalék után. A mikro-, kis- és középvállalkozások az eljárások 79, 2 százalékát nyerték meg az év első felében a tavalyi 72, 5 százalékkal szemben. A Közbeszerzési Döntőbizottságnál ebben az időszakban 533 jogorvoslati eljárást kezdeményeztek, ezek közül 208-ban állapítottak meg jogsértést és összesen 205 millió forint bírságot szabtak ki. 29 ügy még folyamatban van.

Bakonyi József szerint a tanács tavaly decemberben fogadta el a korrupciós kutatásuk eredményét, megtették az első lépéseket egy antikorrupciós terv kidolgozásához, amelynek részleteit szakértőkkel egyeztetik, utána hozzák azokat nyilvánosságra. Részleteket nem mondott.

Az Országgyűlés július 22-én szavazta meg a közbeszerzési törvény módosítását, amely most a házelnök aláírására vár, majd az államfőhöz kerül. A jogszabályt körülbelül 90 ponton módosították, Bakonyi József szerint úgy, hogy a változtatások nagy mértékben segítik majd a fejlődést, a kis- és középvállalkozások helyzetbe kerülését valamint a jogbiztonságot.

A módosításban szerepel, hogy a most 18 tagú Közbeszerzések Tanácsa létszámát 10-re csökkentenék. A testület elnöke úgy látja, hogy így is működőképes lesz a testület és valamennyi oldal képviseletét biztosítani tudják. Bakonyi József üdvözölte azt is, hogy közbeszerzési államtitkárságot hoztak létre a nemzeti fejlesztési tárcánál, amely sokban segítheti a tanács munkáját.

Az aláírásra váró törvénymódosítás szerint a Közbeszerzések Tanácsa elnökének, alelnökének és tagjainak megbízatása a törvény hatályba lépése utáni tizenhatodik napon megszűnik. Ezután az erre jogosult szervezetek kötelesek lesznek tagokat jelölni a testületbe, akik elnököt és alelnököt választanak majd. Bakonyi József azt mondta, hogy továbbra is elnök maradna, ha bizalmat szavaznának neki az új tanács megalakulása után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!