Friss hírek

2010.07.16. 17:25

Nem adják ki az Egyesült Államoknak a terrorizmussal gyanúsított koszovói férfit

<p>Elutasított pénteken az Európai Unió koszovói igazságügyi és rendőrségi missziójának (EULEX) három bírája az Egyesült Államok kérését, hogy adják ki Bajram Asllani-t. A három bíró Koszovszka Mitrovicában tartott ülése után azzal indokolta a döntést, hogy a 29 éves férfi elleni amerikai vádak megalapozatlanok.</p>

A koszovi férfi, akinek másik neve Ebu Hatab, állítólag szoros kapcsolatban volt azzal a nyolc gyanúsítottal, akiket 2009-ben tartóztattak le az Egyesült Államokban, majd vádat emeltek ellenük Észak-Karolinában. A nyolcak elleni vád szerint dzsihád-harcosokat toboroztak, és létrehoztak Koszovóban egy bázist is. A nyolc férfi közül heten amerikai állampolgárok, a nyolcadik egy ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező koszovói.

2009-ben egy szerb bíróság távollétében nyolc év börtönre ítélte Asllani-t, mert a vád szerint a koszovói háború 1999-es befejeződése után terrorista-támadásokat tervezett. Asllani június közepén vette őrizetbe a koszovói rendőrség antiterrorista osztaga, nemzetközi elfogatóparancs alapján.

Az amerikai igazságügy minisztérium üdvözölte az őrizetbe vételt, és akkor azt közölte, hogy kiadatása után a férfit bíróság elé állítják. Ha ez megtörténik, és egy amerikai bíróság bűnösnek találja, Asllani 40 év börtönt is kaphat. Egy nappal Asllani őrizetbe vétele után azonban Mitrovica kerületi bírósága, amelyben helyi és külföldi bírák is vannak, Bajram Asllanit szabadon engedte, és ezzel függőben hagyta a férfi kiadatási eljárását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!