Friss hírek

2010.07.06. 11:25

Milliárdos jogosulatlan áfa-visszaigénylést hiúsítottak meg a pénzügyőrök

<p>Egymilliárd forint áfa jogosulatlan visszaigénylését akadályozta meg a Vám- és Pénzügyőrség nyomozószolgálata az adóhatósággal közösen nemrég. Egy gabona kereskedelemmel foglalkozó cég próbált vélhetően hamis számlákkal pénzt visszakapni, de az APEH feljelentést tett ellenük. A nyomozás az elmúlt héten indult, a pénzügyőr nyomozók Budapesten, Szegeden és Szekszárdon tartottak házkutatásokat. Az ügynek eddig két gyanúsítottja van, de a későbbiekben ez a szám még növekedhet.</p>

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának keddi tájékoztatása szerint egy gabona kereskedelemmel foglalkozó cég rendszeresen változtatta cégnevét és vezetőit. Úgy gondolták, hogy miután áthelyezték székhelyüket, megpróbálják visszaigényelni a 2007-es évre papíron kimutatott áfájukat. Az APEH megállapította, hogy a visszaigényléshez használt számlák mind formájukban, mind adattartalmukban megtévesztésig hasonlítanak az eredetileg használtakhoz, de a bizonylatok és a hozzátartozó teljesítési szerződések valódisága kérdésessé vált.

A cég a szervezeti háttér mögé bújva folyamatosan próbált kibúvókat találni a felmerülő kérdések megválaszolásában, megakadályozni az állami adóhatóságot a valós üzleti háttér feltárásában. Abban bíztak, hogy menet közben megkapják az egymilliárd forintnyi Áfa-visszaigénylést. Az APEH azonban feljelentette őket a Vám- és Pénzügyőrségénél.

A vámnyomozók az elmúlt héten, Budapesten több helyszínen, valamint Szegeden és Szekszárdon házkutatásokat tartottak, és különféle bizonylatokat, dokumentumokat foglaltak le. Eddig két gyanúsított van, de ez a szám még nőhet. Ha bebizonyosodik a bíróság előtt az adócsalás kísérlete, akkor akár 2-8 év börtönt is kaphatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!